W Blue City w ciągu czterech dni, na stoiskach jarmarku, na poziomie – 1, będzie można kupić polskie produkty wytwarzane przez sprawdzone, rodzinne gospodarstwa i niewielkie zakłady. W ofercie wystawców znajdziemy swojskie specjały produkowane na podstawie starych polskich receptur i regionalnych przepisów.
Podczas kiermaszu na stoiskach znajdziemy produkowane tradycyjną metodą wędliny z Podlasia i Roztocza, wędzone ryby z Jeziora Żywieckiego, pieczywo na zakwasie, miody z mazurskich i białowieskich gospodarstw pasiecznych, kruszewskie ogórki, smalec z Sierpca, korycińską śmietanę, jaja i masło. Wśród wystawców będzie słynąca z biłgorajskiego piroga Zagroda Roztocze, produkująca wędliny Bartlowizna czy znana ze znakomitej gęsiny Gospoda Swołowo.
Dla tych, którzy tęsknią za prawdziwym domowym jedzeniem, jarmark będzie okazją do kupienia zup, bigosu, pierogów i naleśników.
Lista wystawców:
- Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Adam - wędliny, pasztety
- Gremza Agnieszka Gospodarstwo Rodzinne - sery wiejskie z Korycina, kartacze
- Bartlowizna Przedsiębiorstwo Mięsne wyroby regionalne - przygotowywane według staropolskiej receptury, wędliny, kiełbasy, pasztety, wędliny z dziczyzny, bigos
- PPUH Stelmański - chleb z Sierpca, smalec i pajdy ze smalcem
- J.D. Jakub Daniel - produkty włoskie, wino, oliwki, octy balsamiczne oliwy, sery
- PPHU Patryciusz Siudy - ryby z jeziora Żywieckiego, wędzone metodą na ciepło i na zimno przy użyciu drzewa owocowego, drzewa olchowego oraz bukowego
- Gospodarstwo Ekologiczne Sabina i Mieczysław Mąka - różnego rodzaju sery kozie, żurawina, grzyby
- Gospodarstwo Pasieczne Pszczelnik - miody
- Janusz Januszkiewicz - miody z Podlasia, a także pyłek pszczeli, pierzga, świece woskowe, wosk oraz pozostałe produkty pszczele
- Bacówka na Wójciźnie A. Stoch - oscypki, bundz, żurawiana
- Sokół Jerzy Swojskie Jadło - kapusta, ogórki, swojskie wędliny
- Gęsia Manufaktura - wędliny z gęsiny
- Zagroda Roztocze - piróg biłgorajski, wędliny
- Nalewki Staropolskie - nalewki wytwarzane domowymi sposobami zgodnie z tradycyjnymi recepturami
- Piekarnia Gzik - pieczywo regionalne z Mazowsza
- Wędliny Pawlikowscy Zakopane - wędliny góralskie
- Wiewióreczka Magdalena Marczyk - pierogi, placki ziemniaczane, zupy
- Hungpol Joanna Wojtowicz-Petrovitcs - węgierskie produkty, wędliny, przeciery, przyprawy, wina
- JM Miles Hasanova Jamila - wyroby z Turcji i Azerbejdżanu, m.in. herbaty, chałwy, pasty warzywne
- Smaki Grecji - oliwy i wina z Grecji
- Vimedlux Violetta Nowakowska - wyciskarki do soków