Na cały najbliższy weekend CH 3 Stawy zamieni się w świąteczną cukiernię, w której każdy będzie mógł upiec i udekorować własnoręcznie stworzony piernik. Uczestnicy mogą liczyć na fartuch, ciasto, miejsce do pracy i wszystkie niezbędne akcesoria oraz pomoc mistrza cukiernictwa. Kuchnia Świętego Mikołaja będzie otwarta od 11:00 do 19:00 w sobotę i niedzielę.
Każdy uczestnik może uformować kształt piernika według własnej wizji lub wykorzystać foremki dostępne w ,,Kuchni Świętego Mikołaja”.
-
Przez cały czas trwania akcji uczestnikom kulinarnej zabawy będzie pomagał mistrz cukiernictwa w asyście dwóch pomocników. Zespół pomoże przygotować ciasto i zaprezentuje młodym adeptom cukiernictwa wszystkie możliwości, jakie dają foremki o różnorodnych kształtach – informuje Agnieszka Nizio, dyrektor CH 3 Stawy.
Po uformowaniu pierniczki trafią od razu do pieca, a cały proces wyrastania ciasta będzie można obserwować przez szybę w specjalnym piekarniku.
-
Wystudzone pierniczki trafią ponownie do rąk swoich autorów. Przed nimi najważniejszy etap, czyli dekorowanie. Do dyspozycji uczestników będą wszelkiego rodzaju posypki, lukier, czekolada, wiórki kokosowe, drażetki, kolorowe kulki, bita śmietana itd. – wymienia Tomasz Pochodziło, organizator wydarzenia. -
Na koniec pierniki zostaną nawleczone na sznurek, dzięki czemu będzie je można zawiesić na choince w domu.
Cukiernicze rękodzieła zostaną bezpiecznie zapakowane dzięki czemu będzie je można zabrać do domu. Niecierpliwi i największe łakomczuchy mogą zjeść swój pierniczek na miejscu i upiec następny na świąteczne drzewko.
Tagi: