Przed nami VII edycja Jarmarku „Żuławskie smaki” w Centrum Handlowym Osowa. Przez dwa dni – w dniach 4-5 marca – na klientów CH Osowa czekają zdrowa żywność regionalna oraz dobra zabawa.
Podczas pobytu w Centrum Handlowym Osowa w pierwszy weekend marca klienci będą mogli skosztować potraw prosto z Żuław. Obok dobrze znanych gościom Jarmarku stoisk z kiszonkami, serami, miodami i pierogami, pojawią się nowi wystawcy z takimi produktami jak jaja od szczęśliwych kur, masło, twaróg, śmietana, domowe ciasta i tradycyjne wyroby mięsne.
Atrakcją tej edycji Jarmarku „Żuławskie smaki” będzie premiera nowej partii sera Werderkäse, a klienci CH Osowa będą świadkami rozcięcia jego pierwszego kręgu. Werderkäse to tradycyjny ser żuławski wytwarzany przez Menonitów, którzy w połowie XVI wieku pojawili się na Żuławach jako osadnicy z Niderlandów i północnych Niemiec. Receptura tego przysmaku została odtworzona w Żuławskim Domu Sera – zabytkowym domu podcieniowym w Żelichowie – Cyganku. W trakcie degustacji klienci CH Osowa będą mogli zobaczyć sprzęt serowarski oraz porozmawiać z Jackiem Opitzem, jedną z osób odpowiedzialnych za rekonstrukcję historycznego sera.
Wydarzeniu będą towarzyszyć muzyka na żywo oraz bitwa smaków „Kiszone vs. Kwaszone”. Młodzież związana z inicjatywą ZaŻUŁAWialnia przybliży gościom Jarmarku historię regionu oraz przeprowadzi konkurs z gadżetami regionalnymi jako nagrodami. Z kolei członkowie zrzeszenia Żuławskie Smaki opowiedzą o swojej misji propagowania tradycyjnej żywności wiejskiej, a na najmłodszych klientów CH Osowa czekają kącik zabaw z kolorowankami oraz konkurs z nagrodami.
Pierwszy weekend marca to kolejne spotkanie z Jarmarkiem ‘Żuławskie smaki’ w CH Osowa. Przed nami siódma odsłona festiwalu smaków, który zdobył już wierne grono miłośników spośród klientów naszego centrum. W najbliższy weekend znów będzie można skosztować i zakupić pyszne kiszonki, sery, miody, pierogi czy ciasta domowe. Zapraszamy!
– mówi Aleksandra Słowińska, dyrektor Centrum Handlowego Osowa.
Jarmark „Żuławskie Smaki” będzie czynny w godzinach otwarcia galerii – w sobotę w godzinach 10.00 – 21.00 oraz w niedzielę w godzinach 10.00 – 20.00.
Poglądowy scenariusz jarmarku
Sobota 4.03.2017
godz. 12:00 Otwarcie jarmarku
- powitanie gości, zaproszenie na Jarmark Żuławski oraz prezentacja wystawców i atrakcji
godz. 13:00 ZaŻUŁAWialnia
- przedstawienie inicjatywy ZaŻUŁAWialnia
- rozmowa o Żuławach
- konkurs dla klientów
godz. 14:00 Premiera sera Werderkäse
- rozmowa z Jackiem Opitzem odpowiedzialnym za rekonstrukcję historycznego sera
- uroczyste przecięcie pierwszego kręgu trzeciej partii sera
- degustacja
godz. 15:00 Tajemnica kuchni Pana Niedźwiedzia
- rozmowa z Panem Niedźwiedziem na temat odtwarzania staropolskich receptur
godz. 16:00 Żuławska Zagroda
- rozmowa z Adamem Spirewskim na temat inicjatywy Żuławskie Smaki
- Bitwa Smaków (Kiszone vs Kwaszone) – zaproszenie na scenę ochotnika, który porówna smak ogórka kiszonego i kwaszonego. Przedstawienie różnic między tymi dwoma produktami.
godz. 17:00 Budowa ula
- rozmowa z pszczelarzem w stroju roboczym
- rozłożenie ula na części i krótka opowieść o pasiekach wędrownych
godz. 17:30 Specjały z borów
- rozmowa z Joanną Zarembską na temat najwyższej jakości mięsa
- powitanie Specjałów z Borów w zrzeszeniu Żuławskie Smaki
Niedziela 5.03.2017
godz. 12:00 Otwarcie drugiego dnia jarmarku
- powitanie gości, zaproszenie na Jarmark Żuławski oraz prezentacja wystawców i atrakcji
godz. 13:00 Tajemnice kuchni Pana Niedźwiedzia
- rozmowa z Panem Niedźwiedziem na temat odtwarzania staropolskich receptur
godz. 14:00 Premiera sera Werderkäse
- rozmowa z Jackiem Opitzem odpowiedzialnym za rekonstrukcję historycznego sera
- uroczyste przecięcie pierwszego kręgu trzeciej partii sera
- degustacja
godz. 15:00 Budowa ula
- rozmowa z pszczelarzem w stroju roboczym
- rozłożenie ula na części i krótka opowieść o pasiekach wędrownych
godz. 16:00 Żuławska zagroda
- rozmowa z Adamem Spirewskim na temat inicjatywy Żuławskie Smaki
- Bitwa Smaków (Kiszone vs Kwaszone) – zaproszenie na scenę ochotnika, który porówna smak ogórka kiszonego i kwaszonego. Przedstawienie różnic między tymi dwoma produktami.
godz. 17:00 Specjały z borów
- rozmowa z Joanną Zarembską na temat najwyższej jakości mięsa
- powitanie Specjałów z Borów w zrzeszeniu Żuławskie Smaki
godz. 18:00 Wręczenie dyplomów dla najlpeszych wystawców jarmarku
Akcje towarzyszące jarmarkowi
Sobota/Niedziela:
godz. 12:00-18:00 Kącik dla dzieci – balony, kolorowanki, konkurs na najpiękniejszą kolorowankę
godz. 12:00-18:00 muzyka na żywo (akordeon)