Z jakich specjałów słyną różne regiony Polski? Będzie można się o tym przekonać na Jarmarku Regionalnym, który w dniach od 13 do 16 listopada obędzie się w Galerii Jurajskiej.
Coraz częściej sięgamy do tradycyjnej kuchni regionalnej. Na naszych stołach chętnie pojawiają się regionalne wędliny z góry czy tradycyjne pieczywo wypiekane według dawnych przepisów. Tym samym lepiej, bo od kuchni, poznajemy nasz własny kraj.
Na taką "kulinarną" wycieczkę po tradycji zaprasza Galeria Jurajska. Podczas zbliżającego się Jarmarku Regionalnego będzie można kupić produkty, z których słyną różne części Polski.
Na 12 stanowiskach będzie można znaleźć m.in. wyroby cukiernicze i pieczywo, sery, konfitury i soki, wędliny, sery góralskie, góralskie kiełbasy oraz przetwory mięsne. Nie zabraknie także miodów, win, nalewek, piw oraz przypraw.
Wszystkie produkty na jarmarku pochodzić będą z niewielkich, rodzimych gospodarstw i manufaktur.
Ofertę produktów spożywczych dopełni także rękodzieło, w tym m.in. wyszywane poduszki i koszulki. Nie zabraknie także wyrobów rękodzieła artystycznego, w tym biżuterii. Ciekawostką będą natomiast wyroby z filcu, idealne na jesienno-zimową porę.
Jeśli więc szukacie ciekawego prezentu, a może chcecie urozmaicić swoje codzienne menu, wpadnijcie do Galerii Jurajskiej w dniach 13-16.11. Jarmark odbędzie się w godzinach otwarcia centrum handlowego przy sklepach Empik i Zara.
Wstęp wolny.