Wykwalifikowani imigranci odpowiedzią na niedobór kompetencji

2017-10-03 | 16:00

Niedopasowanie kompetencji pozostaje największym wyzwaniem dla pracodawców na całym świecie, pomimo nieznacznej poprawy sytuacji. Jak wynika z raportu Hays Global Skills Index 2017, jednym z głównych czynników ułatwiających firmom pozyskanie umiejętności niezbędnych do dalszego rozwoju jest podejmowanie współpracy z wysoko wykwalifikowanymi obcokrajowcami. Poprawa sytuacji firm jest także rezultatem rosnącej popularności innowacyjnych metod pracy, wspieranych przez dostęp do nowoczesnych technologii.

Nieznaczna poprawa globalnej gospodarki w ostatnim roku zmniejszyła presję rynkową, z jaką muszą zmagać się pracodawcy. W dużej mierze jest to rezultatem rosnącej liczby wysoko wykwalifikowanych pracowników chętnych podjąć zatrudnienie za granicą. Większy przepływ kompetencji wyrównuje regionalne zapotrzebowanie i podaż na konkretne umiejętności, ponieważ wykwalifikowani specjaliści poszukując odpowiedniego kraju do relokacji, kierują się przede wszystkim jakością szans na znalezienie atrakcyjnej i dobrze płatnej pracy. Jednak pomimo tych pozytywnych symptomów, niedopasowanie dostępnych na rynku kwalifikacji do realnych potrzeb firm wciąż jest bolączką pracodawców na całym świecie. Pozyskanie a następnie zatrzymanie utalentowanych specjalistów, dysponujących określonymi kwalifikacjami, pozostaje ogromnym wyzwaniem.

Migracja i cyfryzacja na globalnym rynku pracy

Takie wnioski płyną z szóstej edycji raportu Global Skills Index, publikacji przygotowanej przez międzynarodową firmę doradztwa personalnego Hays we współpracy z instytutem badawczym Oxford Economics. Raport jest wynikiem analizy wskaźników gospodarczych obserwowanych w 33 krajach oraz ich wpływu na dynamikę regionalnych rynków pracy. W tym roku po raz pierwszy w historii raportu globalna ocena spadła z 5,4 do 5,3 – jest to niewielka zmiana, lecz sugeruje nieznaczne zmniejszenie presji, jaką rynek pracy wywiera na pracodawcach z całego świata.

Ogromną rolę w poprawie sytuacji firm poszukujących wyspecjalizowanych kompetencji ogrywa digitalizacja świata pracy. Nowoczesne technologie oraz szeroki dostęp do internetu pomagają rozwiązać problem niedoboru kompetencji, ponieważ ułatwiają \pracę elastyczną i zdalną. Z raportu wynika, że w Unii Europejskiej odsetek osób z wykształceniem wyższym, zamieszkujących kraj inny niż miejsce urodzenia, na przestrzeni lat wzrósł z 26 do 29 procent. Migracja pracowników w wielu przypadkach jest także rozwiązaniem na wyrównanie spadającej liczby osób w wieku produkcyjnym, co jest wyzwaniem dla niemal wszystkich krajów objętych tegorocznym badaniem. Z drugiej strony, rosnący odsetek osób aktywnych zawodowo obserwowany w 25 gospodarkach oraz większy napływ imigrantów z wykształceniem wyższym sprawiają, że podaż wykwalifikowanych pracowników wzrośnie o ponad milion.

– Wraz z prognozowanym na świecie spadkiem populacji osób w wieku produkcyjnym, ustawodawcy poszczególnych państw powinni wprowadzić politykę migracyjną, która ułatwi pracodawcom podejmowanie współpracy z wykwalifikowanymi specjalistami, pochodzącymi z innego kraju. Należy pamiętać, że rozwój gospodarczy jest w dużej mierze uzależniony od ludzi. Bez odpowiednich kompetencji firmy, a co za tym idzie – także społeczeństwa – nie będą prosperować

– komentuje Alistair Cox, który zarządza grupą Hays na świecie.

Szybki rozwój technologii komunikacyjnych oraz nowoczesnych rozwiązań technologicznych skłania rzesze pracowników na całym świecie do świadomej rezygnacji ze stałego zatrudnienia na rzecz bardziej elastycznych metod pracy. W ciągu ostatnich 10 lat, odsetek freelancerów, kontraktorów i pracowników tymczasowych działających na amerykańskim rynku pracy wzrósł o 5 punktów procentowych i obecnie wynosi aż 15% osób aktywnych zawodowo. Podobne tendencje są obserwowane w Europie – na przestrzeni 5 lat zatrudnienie inne niż etatowe rosło czterokrotnie szybciej niż ogół zatrudnienia. Przekłada się to również na rynek polski, gdzie – jak pokazało zeszłoroczne badanie Hays Poland – aż 36% pracodawców przewidywało wzrost rekrutacji pracowników tymczasowych, najczęściej motywując tę decyzję zwiększonym popytem na produkty i usługi firmy oraz trudnościami ze znalezieniem odpowiednich kandydatów do pracy stałej.

Wraz ze znacznym napływem wykwalifikowanych kadr, pracodawcy mogą się skoncentrować na rozwoju obecnych pracowników, wypracowując kompetencje niezbędne w obliczu postępującej cyfryzacji biznesu. Automatyzacja i wykorzystanie nowych technologii w miejscach pracy ułatwią komunikację oraz elastyczne formy pracy, co w sposób bezpośredni stworzy nowe posady w zakresie IT, ale jednocześnie w wielu przypadkach zastąpi człowieka. Pracodawcy powinni więc nadać priorytetową rangę szkoleniom i edukacji swoich pracowników, aby w niedalekiej przyszłości dysponowali zestawem kompetencji niezbędnych do wydajnej pracy z nowoczesnymi technologiami.  

Tagi:
Oceń artykuł:

Fot: Pixabay.com Źródło: Hays

Wykwalifikowani imigranci odpowiedzią na niedobór kompetencji

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.