Od wielu lat MAX Premium Burgers nieustannie pracuje nad zniwelowaniem swojego wpływu na klimat. Wiem, że będąc częścią problemu musim być również częścią jego rozwiązania. Właśnie dlatego jest wydajny energetycznie, oznacza swoje produkty informacjami na temat ich wpływu na klimat. Dzięki kampanii „Burgery pozytywne dla klimatu”, usuwa dwutlenek węgla, który już został wyemitowany do atmosfery, poprzez sadzenie drzew w Afryce, które absorbują 110% całkowitej emisji.
Jeśli chcemy utrzymać globalne ocieplenie poniżej dwóch stopni, powinniśmy zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych i jednocześnie usunąć część już wyemitowanego dwutlenku węgla. Obecnie bycie neutralnym dla klimatu nie jest już wystarczające. Od tego momentu każdy kęs burgera z MAX przyczynia się do poprawy klimatu naszej planety. Aby nasze burgery miały pozytywny wpływ na klimat, marka podejmuje działania w trzech obszarach:
1. MAX Premium Burgers mierzy 100% emisji produktów - w swoich obliczeniach uwzględnia wszystkie emisje gazów cieplarnianych.
W przypadku MAX Burgers oznacza to, że marka prowadzi pomiar emisji na każdym etapie produkcji (od upraw i hodowli do opakowania, które trafia w ręce klienta), a także w ramach działalności samych restauracji (włączając w to emisję dwutlenku węgla wytwarzanego przez gości i pracowników podczas dojazdów do i z restauracji oraz zagospodarowanie odpadów powstających podczas każdego posiłku).
2. MAX wdrożył wiele rozwiązań mających na celu zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych.
Cały czas szuka nowych sposobów redukcji i będzie kontynuować te działania w przyszłości.
3. Niweluje ponad 110% swojej emisji. Sadzi drzewa, które w miarę wzrostu absorbują i przechowują dwutlenek węgla z atmosfery w trakcie wzrostu. Marka nie tylko jest w stanie zrównoważyć wszystkie emisje z całego procesu produkcji swojej żywności, ale idzie dalej, wychwytuje dwutlenek węgla odpowiadający kolejnym 10% swojej emisji. Oznacza to, że pomaga zmniejszyć ogólny poziom gazów cieplarnianych w atmosferze.
Jak MAX Premium Burger może być pewny, że jego burgery są pozytywne dla klimatu? Kieruje się jedynym na świecie niezależnym standardem neutralności dwutlenku węgla - ISO 14021. Jednak, zamiast neutralizować 100% emisji, zgodnie z wymaganiami normy, od 14 czerwca 2018 roku neutralizuje 110%, co sprawia, że wszystko w menu jest pozytywne dla klimatu. EY przeprowadziło niezależne badanie, aby sprawdzić, czy metody MAX Premium Burgers dotyczące obliczania emisji są zgodne z międzynarodowym standardem Protokołu Gazów Cieplarnianych, na którym opiera się ISO 14021. Swój ślad węglowy marka neutralizuje poprzez sadzenie drzew certyfikowanych przez Plan-Vivo w Afryce.