W poniedziałek – 22 października – w Lidlu rozpoczął się Tydzień Regionalny – idealna okazja, by wybrać się w kulinarną podróż po Polsce. Wśród wielu lokalnych produktów znajdziemy m.in. dziczyznę z Bieszczad, mazurskie ryby oraz tradycyjne wędliny.
Polska to zróżnicowana kraina nie tylko pod względem geograficznym, ale również kulinarnym. Już od 22 października klienci sieci Lidl będą mogli skosztować specjałów z różnych regionów Polski – od północy po samo południe. Dziczyzna, wędzone ryby, regionalne miody, nabiał, coś na słodko – w sklepach znajdziemy produkty, z których przyrządzimy regionalne śniadanie, obiad, deser i kolację. Warto zwrócić szczególną uwagę na ofertę ryb, wędlin oraz mięsa, w której znajdą się produkty zarówno z Krainy Tysiąca Jezior jak i bieszczadzkich gór.
Wykwintna dziczyzna i wołowina
Podczas Tygodnia Regionalnego klienci będą mogli rozsmakować się w dziczyźnie – uznawanej za najzdrowsze mięso. W ofercie sieci Lidl znajdziemy gulasz (12,90 zł/300 g ) i steki (19,90 zł/350 g) z udźca jelenia z Bieszczad. Mięso jelenia jest chude, kruche oraz bardziej szlachetne niż mięso z dzika – idealnie pasuje do przyrządzenia wykwintnego posiłku. Ciekawą propozycją jest również mięso z perliczki (19,90 zł/1 kg), które w smaku przypomina dziczyznę, jest bardzo delikatne, kruche i znacznie bardziej smakowite niż tradycyjny drób. Z kolei smakoszom wołowiny na pewno przypadnie do gustu Wołowina z Mazur – zielonych płuc Polski. W ofercie znajdziemy gulasz (14,90 zł/400 g/ 1opak.) oraz mięso na hamburgery (3,99 zł/220 g/1 opak.). Mięso wołowe rasy Limousine cechuje się wyjątkową kruchością oraz jest wyprodukowane wyłącznie z młodego bydła, dzięki czemu jest bardziej delikatne niż standardowa wołowina.
„Wędliny jak za starych dobrych czasów”
W trakcie Tygodnia Regionalnego sieć Lidl oferuje również wędliny marki „Ojcowa Wędzarnia”. Proces produkcji wędlin tej marki oparty jest na rodzinnych recepturach tworzonych od 1945 roku oraz autorskim procesie wędzenia. Klienci Lidla będą mogli skosztować polędwicy premium (2,99 zł/100 g), która odzwierciedla smak legendarnej polędwicy sopockiej. Amatorzy tłustych kąsków zachwycą się boczkiem premium (2,49 zł/100 g), którego doskonałe proporcje oraz kremowa konsystencja sprawiają, że nie ma on sobie równych. Na zwolenników bardziej kruchych wędlin będą czekać tradycyjnie wędzone kabanosy (6,99 zł/175 g). W ofercie będą również kiełbasy – na przykład podsuszana kiełbasa pieczona z polędwiczką gęsią od polskiego producenta AMI (2,49 zł/100 g). Cechuje się wyjątkowym smakiem nawiązującym do historycznych półgęsków i doskonałą kruchością. Produkt znakomicie sprawdzi się na kanapce lub jako mięsna przekąska.
Ryby z polskich jezior i rzek
Z Tygodnia Regionalnego skorzystają także wielbiciele ryb. W ofercie znajdą się ryby z samego serca Mazur – dzwonki siei i filet sandacza (17,99 zł/450 g). Warto podkreślić, że do słoików wkładana jest czysta ryba – bez panierki oraz chemicznych konserwantów, a sama produkcja odbywa się ręcznie. Smak ryby jest wyraźny, dzięki delikatnej zalewie octowej uwypuklony mieszanką naturalnych przypraw. Z kolei na smakoszy ryb wędzonych czekać będzie sielawa z Mazur wędzona na gorąco (7,99 zł/100 g). Sielawa lubi głębokie i czyste jeziora, dlatego mazurskie akweny są wprost dla niej stworzone. Mięso sielawy jest delikatne, zwarte i – co ważne – łatwo odchodzi od ości. W ofercie Lidla swoje miejsce znajdą również miejsce ryby z innych regionów Polski, na przykład pstrąg z rzeki Łupawy wędzony na gorąco (2,99 zł/100 g) marki Nautica. Pstrąg po odłowieniu bezpośrednio trafia do przetwórni, gdzie jest przetwarzany i wędzony na gorąco naturalnym dymem z drewna bukowego.
Oprócz mięs, ryb i wędlin w ofercie klienci będą mogli znaleźć regionalne produkty mleczne np. Bryndza sądecka (2,99 zł/120 g), twaróg wędzony z pieprzem (1,49 zł/100 g), soki – sok 100% bezpośrednio tłoczony (4,99 zł/1 l/1 but.), piwa np. Kormoran miodne (5,99 zł/0,5 l/1 but.), miody – miód wielokwiatowy (10,99 zł/650 g), pieczywo – chleb komyśniak (2,69 zł/500 g/1 szt.) i inne.