Rusza Tydzień regionalny w Lidlu

2018-10-22 | 17:00

W poniedziałek – 22 października – w Lidlu rozpoczął się Tydzień Regionalny – idealna okazja, by wybrać się w kulinarną podróż po Polsce. Wśród wielu lokalnych produktów znajdziemy m.in. dziczyznę z Bieszczad, mazurskie ryby oraz tradycyjne wędliny.

Polska to zróżnicowana kraina nie tylko pod względem geograficznym, ale również kulinarnym. Już od 22 października klienci sieci Lidl będą mogli skosztować specjałów z różnych regionów Polski – od północy po samo południe. Dziczyzna, wędzone ryby, regionalne miody, nabiał, coś na słodko – w sklepach znajdziemy produkty, z których przyrządzimy regionalne śniadanie, obiad, deser i kolację. Warto zwrócić szczególną uwagę na ofertę ryb, wędlin oraz mięsa, w której znajdą się produkty zarówno z Krainy Tysiąca Jezior jak i bieszczadzkich gór.

Wykwintna dziczyzna i wołowina
Podczas Tygodnia Regionalnego klienci będą mogli rozsmakować się w dziczyźnie – uznawanej za najzdrowsze mięso. W ofercie sieci Lidl znajdziemy gulasz (12,90 zł/300 g ) i steki (19,90 zł/350 g) z udźca jelenia z Bieszczad. Mięso jelenia jest chude, kruche oraz bardziej szlachetne niż mięso z dzika – idealnie pasuje do przyrządzenia wykwintnego posiłku. Ciekawą propozycją jest również mięso z perliczki (19,90 zł/1 kg), które w smaku przypomina dziczyznę, jest bardzo delikatne, kruche i znacznie bardziej smakowite niż tradycyjny drób. Z kolei smakoszom wołowiny na pewno przypadnie do gustu Wołowina z Mazur – zielonych płuc Polski. W ofercie znajdziemy gulasz (14,90 zł/400 g/ 1opak.) oraz mięso na hamburgery (3,99 zł/220 g/1 opak.). Mięso wołowe rasy Limousine cechuje się wyjątkową kruchością oraz jest wyprodukowane wyłącznie z młodego bydła, dzięki czemu jest bardziej delikatne niż standardowa wołowina. 

„Wędliny jak za starych dobrych czasów”
W trakcie Tygodnia Regionalnego sieć Lidl oferuje również wędliny marki „Ojcowa Wędzarnia”. Proces produkcji wędlin tej marki oparty jest na rodzinnych recepturach tworzonych od 1945 roku oraz autorskim procesie wędzenia. Klienci Lidla będą mogli skosztować polędwicy premium (2,99 zł/100 g), która odzwierciedla smak legendarnej polędwicy sopockiej. Amatorzy tłustych kąsków zachwycą się boczkiem premium (2,49 zł/100 g), którego doskonałe proporcje oraz kremowa konsystencja sprawiają, że nie ma on sobie równych. Na zwolenników bardziej kruchych wędlin będą czekać tradycyjnie wędzone kabanosy (6,99 zł/175 g). W ofercie będą również kiełbasy – na przykład podsuszana kiełbasa pieczona z polędwiczką gęsią od polskiego producenta AMI (2,49 zł/100 g). Cechuje się wyjątkowym smakiem nawiązującym do historycznych półgęsków i doskonałą kruchością. Produkt znakomicie sprawdzi się na kanapce lub jako mięsna przekąska. 

Ryby z polskich jezior i rzek
Z Tygodnia Regionalnego skorzystają także wielbiciele ryb. W ofercie znajdą się ryby z samego serca Mazur – dzwonki siei i filet sandacza (17,99 zł/450 g). Warto podkreślić, że do słoików wkładana jest czysta ryba – bez panierki oraz chemicznych konserwantów, a sama produkcja odbywa się ręcznie. Smak ryby jest wyraźny, dzięki delikatnej zalewie octowej uwypuklony mieszanką naturalnych przypraw. Z kolei na smakoszy ryb wędzonych czekać będzie sielawa z Mazur wędzona na gorąco (7,99 zł/100 g). Sielawa lubi głębokie i czyste jeziora, dlatego mazurskie akweny są wprost dla niej stworzone. Mięso sielawy jest delikatne, zwarte i – co ważne – łatwo odchodzi od ości. W ofercie Lidla swoje miejsce znajdą również miejsce ryby z innych regionów Polski, na przykład pstrąg z rzeki Łupawy wędzony na gorąco (2,99 zł/100 g) marki Nautica. Pstrąg po odłowieniu bezpośrednio trafia do przetwórni, gdzie jest przetwarzany i wędzony na gorąco naturalnym dymem z drewna bukowego. 

Oprócz mięs, ryb i wędlin w ofercie klienci będą mogli znaleźć regionalne produkty mleczne np. Bryndza sądecka (2,99 zł/120 g), twaróg wędzony z pieprzem (1,49 zł/100 g), soki – sok 100% bezpośrednio tłoczony (4,99 zł/1 l/1 but.), piwa np. Kormoran miodne (5,99 zł/0,5 l/1 but.), miody – miód wielokwiatowy (10,99 zł/650 g), pieczywo – chleb komyśniak (2,69 zł/500 g/1 szt.) i inne. 

Tagi: Lidl
Oceń artykuł:

Źródło: Lidl

Rusza Tydzień regionalny w Lidlu

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.