Sezon na szparagi - Duka zaprasza do kuchni

2018-04-14 | 14:00

Kwiecień jest miesiącem otwierającym sezon na szparagi. O tej porze roku pojawiają się pierwsze okazy, dlatego warto wykorzystać je w kuchni. Duka, marka wyposażenia wnętrz i akcesoriów kuchennych, zachęca do kulinarnych eksperymentów z tym warzywem i proponuje ciekawe produkty, z którymi gotowanie nigdy nie będzie takie samo.

Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi. Są niskokaloryczne, a przy tym stanowią skarbnicę witamin i składników mineralnych. Zawarty w nich glutation, który wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn, oraz błonnik sprawiają, że doskonale nadają się dla osób będących na diecie. Szparagi zawierają także dużo białka, które decyduje o ich wysokiej pożywności. Dobrze smakują zarówno same jak i z gorącymi i zimnymi sosami, które lekko kontrastują z ich łagodnym smakiem. To proste, a jednocześnie bardzo eleganckie danie. Sprawdzi się jako przystawka, smaczna kolacja lub jako dodatek do drugiego dania obiadowego. Gotowanie szparagów ułatwia szereg praktycznych naczyń i akcesoriów, które wraz z nadejściem wiosny pojawiły się w ofercie Duka.

Ze względu na podłużny kształt szparagów warto dobrać do nich wysoki garnek, który ułatwi ich gotowanie bez łamania i zapewni równomierne rozprowadzenie ciepła. Idealny do tego będzie garnek Daily, stworzony specjalnie do gotowania szparagów. Ma podłużny kształt, wygodne, ergonomiczne uchwyty i pokrywkę. Ogromną zaletą jest sitko, które umożliwia bezpieczne wyjmowanie oraz odcedzanie szparagów. Garnek wykonany jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jest trwały, ale i praktyczny – nadaje się do mycia w zmywarce. Dno z podwójną warstwą aluminium zapewnia szybkie nagrzewanie i długo utrzymuje wysoką temperaturę, co pozwala zaoszczędzić energię.

Jest wiele sposobów przyrządzania szparagów. Najbardziej klasyczny przepis, to podsmażenie ich z bułką tartą. Do tego sprawdzi się patelnia grillowa Talig. Jej kształt idealnie pomieści długie łodygi szparagów, a powierzchnia z powłoką Granitec zapobiega przywieraniu potraw. Patelnia jest niezwykle trwała, ponieważ wykonano ją z odlewanego aluminium, a wzór imitujący granit nadaje jej wyjątkowej elegancji. Ergonomiczna rączka stylizowana na drewno stanowi ozdobny detal. Patelnia sprawdzi się w wielu sytuacjach i będzie służyć przez długi czas.

Szparagi smakują świetnie z różnego rodzaju sosami. Bardzo dobrze pasuje do nich sos holenderski lub beszamelowy. Najlepiej przygotowany w rondlu Essential Mini. Niewielki rozmiar tego naczynia (pojemność: 1,6 l) świetnie nadaje się do przyrządzania dodatków. Jest bardzo poręczny, posiada wygodną rączkę i zmieści się w każdej kuchni. Z jego pomocą można przygotować również jajko w koszulce – które jest doskonałym dodatkiem do szparagów i wygląda bardzo efektownie na talerzu. W serii Essential Mini znajduje się również praktyczna patelnia. Można w niej podsmażać lub dusić dodatki. Jej głębokość pozwala na przygotowanie sosów i innych specjałów. Warto wspomnieć o tym, że zarówno rondel jak i patelnia nadają się na wszystkie rodzaje kuchenek, w tym indukcyjne.

Doskonały smak szparagów można wydobyć nie tylko na patelni ale i w piekarniku. Szparagi bardzo lubią się z parmezanem i szynką parmeńską – wystarczy owinąć warzywa szynką, posypać serem i ułożyć w jednym z ceramicznych naczyń żaroodpornych z linii Niklas a następnie wstawić do piekarnika. Po wyjęciu, danie można z powodzeniem zaserwować w tych samych naczyniach. Niewątpliwą zaletą brytfann Niklas są rączki, ułatwiające przenoszenie i wyjmowanie. Ponadto ceramika kamionkowa, z której są wykonane, zapewnia im wysoki połysk i szykowny wygląd, dlatego naczynia te są nie tylko funkcjonalne ale i bardzo reprezentatywne.

Dla chętnych do eksperymentowania w kuchni i zabawy z nowymi smakami Duka oferuje niezwykłą książkę kucharską My New Roots. Jej autorka, Sara Britton, jest znaną, kanadyjską blogerką kulinarną o niezwykłej fantazji i wyczuciu smaku, a książka jest zbiorem jej najbardziej popularnych przepisów. Znajdują się w niej również nietypowe pomysły na przyrządzenie szparagów. Książka będzie również idealnym pomysłem na prezent dla bliskiej osoby!

Szybkie i sprawne krojenie, siekanie i obieranie szparagów ułatwią noże z serii Pakka. Ostrza wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, a uchwyty z ciemnego drewna. Warto do nich dodać nowe deski Fibre wykonane z poli-włókna bambusowego, dzięki czemu są lekkie a zarazem bardzo trwałe. Deski dostępne są w 3 rozmiarach w kolorze żółtym, zielonym i białym.

Trudno jest przygotować nawet najprostszy posiłek bez wsparcia akcesoriów, zwłaszcza jeśli chodzi o szparagi. Wszelkie kulinarne przygody ułatwią kolorowe przybory SilctoolI, wykonane z silikonu, które niewątpliwie przydadzą się podczas gotowania i smażenia, a także przy zapiekaniu. W serii znajdują się praktyczne uchwyty do gorących naczyń, łopatki z miarką oraz szczypce kuchenne. Do postawienia gorących specjałów na stole przydadzą się również podkładki w kształcie kwiatków.

Gotowanie szparagów ułatwią specjalne sznurki Kitchenpro z regulowanym obwodem. Włożone do garnka nie rozpadają się, nie łamią i łatwo je wyjąć z wody. Ułatwiają również organizację, ponieważ za ich pomocą można związać i przechowywać warzywa. Sznurki dostępne są w zestawie 6 sztuk.

Sezon na szparagi do idealny moment na kulinarne eksperymenty, do których – poprzez praktyczne naczynia i akcesoria – zachęca marka Duka.

Tagi:
Oceń artykuł:

Źródło: Duka

Zobacz także

Sezon na szparagi - Duka zaprasza do kuchni

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.