Breeam In-Use na najwyższym poziomie w centrach M1

Redakcja Galeriehandlowe.pl

redakcja@galeriehandlowe.pl

2015-11-26 | 13:22

Sieć centrów handlowych M1 ponownie została wysoko oceniona w procesie certyfikacyjnym Breeam In-Use. M1 Poznań i M1 Kraków uzyskały najwyższy poziom w kategorii Building Management, który osiąga 3% ocenianych obiektów.

Blisko 4-miesięczny audyt certyfikacyjny Breeam In-Use przeprowadzony został w dziewięciu centrach handlowych M1 działających w Polsce. W jego rezultacie wszystkie obiekty poprawiły swój wynik z 2012 roku, podnosząc ocenę z bardzo dobrej („very good”) do doskonałej („excellent”) w kategorii Asset Rating.

Weryfikacja w kategorii Building Management także przyniosła centrom M1 pozytywne rezultaty. Siedem z dziewięciu obiektów obroniło swoją ocenę sprzed trzech lat, utrzymując poziom doskonały („excellent”). Z kolei dwa centra, M1 Kraków i M1 Poznań, zostały ocenione jako wyróżniające się („outstanding”), otrzymując najwyższą możliwą opinię.  

- Uzyskanie tak wysokich ocen przez wszystkie 9 centrów ma dla nas ogromne znaczenie ze względu na fakt, że audyt przeprowadzony został przez renomowaną, niezależną, zewnętrzną instytucję. Szczególnie cieszy nas wynik M1 Kraków i M1 Poznań, który osiąga zaledwie 3% obiektów na całym świecie – powiedziała Renata Kinde-Czyż, prezes Metro Properties w Polsce.

- Certyfikaty BREEAM In-Use są przyznawane czasowo, co niezmiennie jest dla nas jednym ze źródeł motywacji do poszukiwania nowych i udoskonalania istniejących rozwiązań w zakresie zrównoważonego rozwoju i gospodarki środowiskowej w naszych centrach handlowych. Wierzę, że kolejne lata przyniosą nam jeszcze wyższe wyniki – powiedziała Elżbieta Urbańczyk, dyrektor działu zarządzania środowiskiem i infrastrukturą techniczną Metro Properties w Polsce, koordynująca proces certyfikacji obiektów należących do portfela nieruchomości firmy.

Pierwszy z certyfikatów – „Building Management”, ocenia jakość procedur zarządzania budynkiem w zakresie gospodarowania energią, wodą, wpływu na środowisko naturalne, higieny i czystości oraz bezpieczeństwa oraz jakości zarządzania.

Drugi certyfikat – „Asset Rating” skupia się na charakterystyce budynku. Ocenie poddawane są wprowadzone w obiekcie rozwiązania w zakresie infrastruktury energetycznej, wodno-kanalizacyjnej, jakości środowiska wewnętrznego (m.in. wentylacja, temperatura, oświetlenie), gospodarki odpadami, ograniczania emisji zanieczyszczeń, udogodnieniami dla rowerzystów oraz szeroko pojętej ekologii.

Oceń artykuł:

Czas trwania wydarzenia: od 2016-03-16 do 2016-03-26

zobacz więcej informacji o: M1 Poznań

Breeam In-Use na najwyższym poziomie w centrach M1

Polityka Prywatności

  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.