McDonald's i Starbucks łączą siły w przełomowym partnerstwie na rzecz ochrony środowiska. Inicjatywa NextGen Cup Challenge ma na celu opracowanie nowego typu kubka, który w całości będzie nadawał się do recyklingu. Obie firmy odpowiadają łącznie za 4% rocznej światowej produkcji plastikowych i papierowych kubków.
McDonald's dołącza do grupy inwestycyjnej Closed Loop Partners, która rusza z programem „NextGen Cup Challenge,” mającym na celu stworzenia kubka w pełni nadającego się do przetwarzania i/lub kompostowania. Ta współpraca jest konsekwencją globalnej strategii firmy McDonald’s „Scale for Good”, w ramach której McDonald’s podjął szereg zobowiązań na rzecz środowiska.
McDonald's angażuje się w partnerstwo przeznaczając na ten cel 5 milionów dolarów. Specjalny, rozpoczynający się we wrześniu program „NextGen Cup Challenge” będzie otwarty dla innowatorów i dostawców, którzy będą mogli zaproponować rozwiązania w zakresie recyklingu kubków jednorazowego użytku. Siedmiu zwycięzców dołączy do sześciomiesięcznego programu akceleracyjnego i będzie mogło liczyć na dodatkowe środki, nawet do 1 miliona dolarów, które wspomogą wypracowanie finalnego rozwiązania.
- McDonald's wykorzystuje skalę swojej działalności, aby dokonać pozytywnych zmian, które mają wpływ na naszą planetę i społeczności, którym służymy. Cieszymy się, że możemy dołączyć do Starbucks i grupy inwestycyjnej Closed Loop, aby pomóc rozwiązać to palące wyzwanie. Wierzymy, że współpraca jest kluczem do znalezienia trwałego rozwiązania globalnego
– mówi Marion Gross, wiceprezes i dyrektor ds. łańcucha dostaw w McDonald's USA.
Warto podkreślić, że to nie jedyne działania na rzecz środowiska podejmowane przez McDonald’s. W ramach globalnej strategii Scale for Good firma zobowiązała się, że do 2025 roku wszystkie opakowania dla gości restauracji będą wykonane z materiału pochodzącego z recyklingu bądź certyfikowanej produkcji. Dodatkowo, 100% opakowań we wszystkich lokalach na świecie będzie poddawanych recyklingowi.
Ważnym działaniem McDonald’s jest również dążenie do obniżenia do 2030 roku emisji gazów cieplarnianych z biur i restauracji o 36%, a w odniesieniu do całego łańcucha dostaw o 31%. W efekcie do atmosfery nie trafi 150 mln ton ekwiwalentu CO2, co stanowi równowartość rocznej emisji gazów cieplarnianych przez 32 mln samochodów osobowych.
- McDonald’s Polska aktywnie działa na rzecz ograniczenia ilości odpadów. Już ponad 90% restauracji zostało wyposażonych w kosze do segregacji odpadów. Konsekwentnie wdrażamy nowe rozwiązania, które przybliżają nas do realizacji zobowiązań strategii Scale for Good. Recyklingowe sztućce z polipropylenu wprowadzone do restauracji w ostatnich miesiącach, to jedynie początek
– podkreśla Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska.