W poniedziałek, 3 czerwca świętując trzecie urodziny kawiarni, bariści Columbus Coffee Kalisz zmierzyli się z ogromnym wyzwaniem. Postanowili udowodnić, że są najlepsi w swoim fachu i pobiją rekord zaparzenia co najmniej 2000 szt. espresso w ciągu ośmiu godzin, przez jedną osobę. Od samego rana bariści zapraszali i częstowali mieszkańców najstarszego miasta w Polsce pysznym esspresso, bijąc jednocześnie rekord Guinnessa! Barista-Rekordzista Michał Kibler przygotował aż 2188 kaw!
Trzeba wspomnieć, iż wymogi do pobicia rekordu były wyśrubowane, m.in. wszystkie kawy musiały zostać przygotowane przez jedną osobę w ciągu 8 godzin, prawidłowo zaparzone espresso miało dokładnie 30 ml, gęstą konsystencję oraz posiadało tzw. Creme. Wymogi techniczne również zostały spełnione, gdyż kawy parzone były w standardowym ekspresie i wydawane klientom kawiarni.
Jako menedżer i właściciel kawiarni, urodzony, wychowany i oddany miastu Kalisz, darzę je wielkim sentymentem i zaufaniem, jednocześnie wierząc, że ma w sobie wielki potencjał, który dokładnie w tym momencie, za sprawą naszych wspólnych działań ma okazję się przebudzić. Mieszkańcy Kalisza udowodnili, iż są wielbicielami dobrej kawy i to właśnie dzięki ich wsparciu pobiliśmy rekord Guinnessa
- wspomina Michał Kibler właściciel kawiarni Columbus Coffee Kalisz.
Mentoring nad kawowym biciem rekordu Guinnessa objął Michał Ziemlewicz - wschodząca gwiazda kawowej branży z tytułem Vice Mistrza Polski Coffee in Good Spirit's 2019 oraz II Vice Mistrza Polski Coffee in GoodSpirit's 2018, jest on również trenerem baristów w Best Coffee Systems.