Schwitzke Górski: Innowacyjne podejście do projektowania przestrzeni gastronomicznych

2024-03-21 | 08:00

W 2023 roku Schwitzke Górski podjęło wyzwanie stworzenia projektu dla marki Enata Bread, która postawiła na koncepcję opartą na słodkim Panettone - tradycyjnym włoskim cieście pochodzacym z rejonu Mediolanu. Inspirując się bogactwem smaków Panettone, zespół projektowy skoncentrował się na kolorystyce wnętrza, wykorzystując elementy takie jak kandyzowane cytryny, pomarańcze czy rodzynki, tworząc unikalne wzornictwo podkreślające włoską tradycję.


Dodanie zieleni i miedzi wprowadziło odrobinę elegancji, a jednocześnie podkreśliło dynamiczny charakter kawiarni. Otwarta kuchnia pozwoliła klientom na obserwację fascynującej w procesie powstawania Panettone pracy piekarzy, jednocześnie bezpośrednio podkreślając autentyczność i świeżość oferowanych produktów. Dla Enata Bread Schwitzke Górski wprowadziło także format wyspy marki Gorąco Polecam, który spotkamy w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu.

Kolejnym osiągnięciem w branży gastronomicznej była realizacja dla Nakielny Bistro w Krakowie w 2024 roku. Tutaj zespół Schwitzke Górski skoncentrował się na stworzeniu oazy komfortu i smaku, zarówno dla podróżujących gości, jak i lokalnej krakowskiej społeczności. Przywiązanie do szczegółów, od kolorystyki po ergonomię przestrzeni oraz zgodność z przepisami budowlanymi zapewniły nie tylko estetyczne, ale i bezpieczne miejsce dla gości. Specjalnie zaprojektowane miejsca siedzące i stół społecznościowy zwiększyły komfort użytkowników, stanowiąc idealne rozwiązanie dla klientów 'w biegu’ i osób pracujących zdalnie.

Najnowszym wyzwaniem dla Schwitzke Górski jest projekt Favo Deli&Apero, którego otwarcie zaplanowane jest na początek marca w Krakowie. Favo to koncept, który na myśl przywoływać ma najlepsze i kultowe targi świata, wraz z jakościowymi, świeżymi i smacznymi produktami, które oferują. To właśnie targowe elementy wystroju, takie jak baldachimy, latarnie, plecione kosze czy drewniane skrzynki, połączone z nowoczesną i dużą wyspą stanowiącą serce delikatesów, tworzą wyjątkowy na skalę miasta Krakowa, ale i Polski klimat. Szczególnie interesującym elementem projektu jest strefa degustacyjna Apero, gdzie klienci mogą odkrywać oferowane w strefie Deli produkty, tym razem pod postacią desek serów i wędlin, świeżo robionych kanapek oraz wina nalewanego wprost z beczek. To doskonały przykład realizacji Schwitzke Górski, która łączy innowacyjne podejście do projektowania z wysokimi standardami gastronomicznymi i projektowaniem konsumenckich doświadczeń. Wszystkie urządzenia, w tym wysokiej klasy lady chłodnicze, jak i zastosowanie odpowiedniej technologii utrzymującej świeżość produktów w przestrzeni sprzedaży oraz zaplecza, leżało w zakresie odpowiedzialności Schwitze Górski.

Jednak biuro projektowe, przy współpracy ze studiem consultingowo-badawczym Omnisense było odpowiedzialne nie tylko za projekt lokalu, ale także za kompleksowe stworzenie wizerunku marki, jej komunikacji i brandingu.

W każdym z tych projektów Schwitzke Górski udowadnia, że projektowanie przestrzeni gastronomicznych to nie tylko sztuka, lecz także nauka i profesjonalizm, ciągłe zbieranie doświadczeń i szukanie nowych rozwiązań. Zaangażowanie w tworzenie funkcjonalnych, estetycznych i bezpiecznych miejsc spotkań sprawia, że biuro Schwitzke Górski stało się nieodłączną częścią rozwoju gastronomicznego krajobrazu, zarówno lokalnie, jak i globalnie.

Tagi: aranżacja wnętrz Schwitzke Górski
Oceń artykuł:

Fot: Schwitzke Górski Źródło: Schwitzke Górski

Schwitzke Górski: Innowacyjne podejście do projektowania przestrzeni gastronomicznych

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.