Gastronomia stała się egalitarna

2018-10-11 | 09:00


WYWIAD Z FRANCZYZOBIORCĄ SIECI SPHINX I FABRYKA PIZZY


Doświadczony partner i rozpoznawalna marka dają poczucie bezpieczeństwa

Od kilku miesięcy prowadzi dwie restauracje w ramach franczyzy Sfinks Polska – Fabrykę Pizzy i Sphinx. I choć przyznaje, że gastronomia to nie zabawa, a rozpoczęcie własnej działalności wiązało się z licznymi obawami, to partner o stabilnej pozycji, który ma popularne koncepty restauracyjne ułatwia start w tej branży. O korzyściach, jakie płyną ze współpracy ze znaną i lubianą marką rozmawiamy z Anetą Chomką, franczyzobiorczynią restauracji Sphinx i Fabryka Pizzy w Mińsku Mazowieckim

Prowadzi Pani dwie restauracje w ramach franczyzy Sfinks Polska – Fabrykę Pizzy i Sphinx. Skąd pomysł na działalność w branży gastronomicznej?

Zainteresowanie gastronomią odziedziczyłam chyba po mamie. W domu rodzinnym, pomimo wielu obowiązków, lubimy gotować i tworzyć nowe kulinarne połączenia. Poza tym bardzo cenię sobie kontakt z ludźmi, więc prowadzenie swojego lokalu wydawało się krokiem spajającym wszystkie te elementy.

Dlaczego zdecydowała się Pani na współpracę ze Sfinksem?

Zależało mi na tym, by otworzyć restauracje, które są znane i lubiane, a przy okazji właściciel sieci zapewnia wsparcie operacyjne, co daje poczucie bezpieczeństwa. Dlatego postawiłam na firmę Sfinks. Ma rozpoznawalne marki, za którymi stoi grono zadowolonych klientów, stabilną pozycję i doświadczenie zarówno gastronomiczne, jak i franczyzowe.

To zdecydowane atuty współpracy.

Zgadza się, miały one wpływ na moją decyzję o rozpoczęciu franczyzowej przygody z tą spółką. Nie bez znaczenia było też wsparcie ze strony Sfinksa, które zapewnia już na starcie. W ramach pakietu franczyzowego spółka wyposaża w wiedzę na temat prowadzenia restauracji, organizuje szereg szkoleń dla restauratora i kluczowych pracowników, służy też bieżącym doradztwem w trakcie prowadzenia biznesu. Mam świetną ekipę, zarówno pracownicy kuchni, jak i obsługa kelnerska to bardzo fajna i pozytywna drużyna. Nieocenioną pomoc mam też ze strony menedżera moich restauracji. Przyjaźnimy się od lat i wspólnie podjęliśmy decyzję o otworzeniu restauracji.

Czy miała Pani jakieś obawy?

Obawy pojawiają się cały czas, by czegoś nie zepsuć, że coś nie pójdzie po mojej myśli. Staram się jednak na bieżąco obserwować, co się dzieje wokół mnie. Dużo rozmawiamy w ekipie i mamy bardzo dobry przepływ informacji, przez co w razie potrzeby sprawniej możemy działać. W ramach współpracy ze spółką otwierałam dwie restauracje w galerii handlowej Emma w Mińsku Mazowieckim. Choć lokalizacja jest bardzo korzystna – galeria Emma mieści się bowiem w ścisłym centrum miasta - nasuwały się też wątpliwości, czy uruchomienie dwóch lokali gastronomicznych w tym samym miejscu jest zasadne i czy nie będą one ze sobą konkurować. Te obawy rozwiały się jednak bardzo szybko. Oferta restauracji Sphinx i Fabryki Pizzy bardzo dobrze się uzupełnia, odpowiadając na różne potrzeby klientów i gusta kulinarne, przez co każda z nich już zyskała grono zadowolonych bywalców. Ponadto przed rozpoczęciem współpracy obawialiśmy się kontroli i audytów ze strony franczyzodawcy. Jednak szybko okazało się, że osoby, które nas odwiedzają z centrali służą dobrą radą, bardziej podpowiadają niż egzaminują. To bardzo pozytywne zaskoczenie.

Tagi: Sfinks Sylwester Cacek
Oceń artykuł:

Źródło: Sfinks

Gastronomia stała się egalitarna

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.