Oferta rozrywkowa centrów handlowych będzie musiała się mocno zmienić

2021-02-17 | 09:00

Centra handlowe oraz część rozrywkowa centrów handlowych bardzo ucierpiały na pandemii – odbudowanie oferty rozrywkowej będzie obecnie bardzo trudne - mówi dla Magazynu Galerie Handlowe Marek Kowalski, Przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich.

Nawet po odmrożeniu sektora rozrywkowego czy gastronomicznego niezbędne będzie utrzymanie reżimu sanitarnego. W naszym przekonaniu warto wprowadzić wymóg uzyskania Certyfikatu Bezpieczeństwa przed ponownym otwarciem działalności. Pozwoliłoby to na zagwarantowanie, że procedury ochronne są ściśle przestrzegane. W przypadku działalności handlowej, gastronomicznej czy branży fitness istnieje możliwość zachowania takiego dystansu i zapewnienia bezpieczeństwa zarówno klientom, jak i pracownikom. Firmy mają już bogate doświadczenia w tym zakresie i wypracowały odpowiednie standardy minimalizujące ryzyko transmisji koronawirusa. Zastosowanie takiego podejścia pozwoli na skuteczną walkę z epidemią – przy jednoczesnym ograniczeniu strat ponoszonych przez gospodarkę i uwolnieniu państwa od konieczności prowadzenia bardzo kosztownych, szeroko zakrojonych programów pomocowych.

Sądzę, że organizowanie masowych eventów będzie bardzo utrudnione w całym 2021 roku. Z jednej strony organizatorzy – a więc operatorzy dużych powierzchni, jakimi są centra handlowe – ponoszą odpowiedzialność za zdrowie klientów. Oznacza to, że muszą podejmować takie inicjatywy, które będą zapewniać bezpieczeństwo i nie będą źródłem rozprzestrzeniania się wirusa. Po drugie sami konsumenci są mniej zainteresowani wielkimi wydarzeniami z obawy przed zakażeniem. To sprawia, że oferta rozrywkowa będzie musiała się mocno zmienić. Być może na długo lub nawet na trwałe. Pewne dotychczasowe przyzwyczajenia konsumentów uległy bowiem zmianie i być może nie będzie możliwy powrót do rozrywki sprzed pandemii.

Odbudowanie odzwiedzalności w centrach handlowych to długotrwały proces – tu bardzo wiele będzie zależeć od lokalnych uwarunkowań i oferty konkretnych galerii. Na pewno będą potrzebne nowe zachęty czy promocje. Dlatego FPP proponuje wprowadzenie zwolnionych z ZUS i PIT bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników – finansowanych dobrowolnie przez pracodawcę. Dzięki temu obroty gastronomii mogłyby wzrosnąć o 4,1 mld zł ratując zatrudnienie nawet 100 tys. osób. Zwolniony z ZUS i PIT bon na posiłki dla pracowników – jako dobrowolny benefit pracowniczy – byłby bardzo pożądany w okresie wychodzenia z kryzysu spowodowanego przez pandemię koronawirusa.

Pozytywnie wpłynąłby na kondycję branży gastronomicznej, która znalazła się w bardzo trudnej sytuacji na skutek już dwukrotnie wprowadzanego zakazu prowadzenia działalności stacjonarnej. Pobudzony w ten sposób popyt byłby znacznym wsparciem także dla innych sektorów, m.in. polskiego rolnictwa. Co więcej, badania prowadzone m.in. w Belgii wykazały, że system kart i bonów przyczynia się do stabilizacji kondycji finansowej firm z branży gastronomicznej, zwłaszcza w okresie recesji i spowolnienia gospodarczego. Mogą bowiem liczyć na stabilne źródło przychodów w sytuacji, gdy pozostali konsumenci ograniczają częstotliwość korzystania z ich usług. Takie rozwiązanie na pewno pomogłoby także odbudować obroty w centrach handlowych.

 



Tagi: Branża rozrywkowa FPP Marek Kowalski
Oceń artykuł:

Fot: FPP Źródło: FPP

Zobacz także

Oferta rozrywkowa centrów handlowych będzie musiała się mocno zmienić

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.