Umiejętnie prognozujemy zużycie składników

2018-10-05 | 09:00

Pod koniec maja państwa członkowskie UE przyjęły pakiet dyrektyw odpadowych. Recycling odpadów opakowaniowych do roku 2025 roku ma wynieść 65%, a 5 lat później ma to być o 5% więcej. W Polsce poziom ten wzrósł z 38,9% w 2010 roku do 57,9%. w 2016 roku. Recyklingowi poddawane jest mniej niż 30% plastikowych odpadów, a 40% z nich trafia na wysypiska. Rocznie na świecie powstaje 350 mln ton odpadów z tworzyw sztucznych, a Europa odpowiada za jedną czwartą z nich. Rewolucja w Polsce rozpoczęła się od  zwykłych torebek foliowych. O innych działaniach zgodnych z filozofią zero waste opowiada Marcin Olesiak, właściciel Sweet Gallery Sp. z o.o. sp. k., Dyrektor ds. Rozwoju Sieci Sprzedaży.

 

Nasza sieć to odpowiedź na wciąż rosnącą popularność street foodu, który opiera się na kulturze jedzenia na świeżym powietrzu, wprost po odebraniu go z food trucku. Tak serwowane pożywienie jest więc zawsze świeże i gotowe do natychmiastowego spożycia. Z tego względu nie musimy wykorzystywać wielu surowców do ich opakowania. W przypadku lodów, wystarcza wafelek. W pozostałych przypadkach staramy się wykorzystywać ekologiczne zamienniki. Na przykład gofry serwujemy na papierowych tackach, używamy drewnianych patyczków zamiast plastikowych mieszadełek do gorących napojów, a te z kolei podajemy w papierowych kubkach. To wszystko sprawia, że znacznie ograniczamy ilość i szkodliwość odpadów. Jeżeli Klient woli wziąć kebab lub deser do domu – rozwiązaniem jest papierowa torba.

Mimo że forma jedzenia pod chmurką sprzyja ograniczeniu zużycia opakowań to jednak nie pozwala na korzystanie z naczyń wielokrotnego użytku. Założenia filozofii zero waste w branży gastronomicznej są więc trudne do całościowej realizacji. Nie znaczy to jednak, że nie można w jakimś stopniu się do nich stosować. W kontekście opakowań nie mamy wpływu na materiały, z których są produkowane, bo to także kwestia higieny i zaleceń sanepidu. To samo tyczy się zabezpieczenia produktów podczas transportu i ich przechowywania. To, co możemy zrobić to działać w obrębie utylizacji odpadów – segregować je i w miarę możliwości ograniczać ich ilość. Ponadto można wymieniać niektóre elementy na ich ekologiczne odpowiedniki. My już to robimy. Jak już zostało wspomniane, w naszej sieci m.in. plastikowe torby zostały wymienione na papierowe, które nie dość, że są ekologiczne, to także lepiej wyglądają. W planach mamy  też stworzenie ekologicznego otoczenia naszych punktów, które poprzez wykorzystanie m.in. drewnianych komponentów podkreśli naturalność naszych produktów. Są to jednak działania, które nazwałbym „Less waste”, ograniczyć ich do zera zwyczajnie się nie da.

Jednym z ciekawszych rozwiązań realizujących filozofię zero waste w Warszawie są mlekomaty, z których mleko wlewa się do szklanych butelek bezpośrednio z dystrybutora. Sporo słyszy się także o filozofii zero waste home, czyli takim organizowaniu działań, aby w jak największym stopniu ograniczyć produkcję odpadów. Oprócz tego dużą rolę pełni dobra organizacja zakupów, która sprzyja rezygnowaniu z niepotrzebnych produktów. Kluczowe jest także właściwe przechowywanie żywności. To jest w dużym stopniu wyzwanie stawiane przed naszą siecią, w szczególności przed konceptem Bafra Kebab, który jest bardziej zbliżony do restauracji aniżeli pozostałe brandy. W Bafra Kebab musimy szacować m.in. w jaką ilość świeżych warzyw zaopatrzyć codziennie punkt sprzedaży. Podobnie jest w przypadku Kołacza na Okrągło, który serwuje świeże kominowe ciasta z dodatkami wyrabiane i wypiekane na miejscu. Umiejętne prognozowanie zużycia składników jest w filozofii naszej sieci niezwykle ważne.

Tagi: Lodolandia Marcin Olesiak Zero waste
Oceń artykuł:

Źródło: Lodolandia

Zobacz także

Umiejętnie prognozujemy zużycie składników

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.