Amarantus w codziennej diecie - czy warto go jeść?

2016-12-10 | 17:36

Zauważalny wydaje się wzrost popularności rośliny, jaką jest amarantus. Podobny do zboża, nie zawiera jednak glutenu i otwiera przed konsumentami wiele możliwości jego zastosowania. Ponadto okazuje się wyjątkowo zdrowym produktem, charakteryzującym się wysoce korzystnym wpływem na ludzki organizm.

Amarantus dostępny jest w sklepach w postaci mąki lub ziaren, jak również w formie ekspandowanej. Wykorzystanie amarantusa w sztuce kulinarnej zapewnia wysokie walory smakowe oraz podnosi wartość odżywczą dania.

Właściwości odżywcze amarantusa

Amarantus zawiera mnóstwo drogocennych składników, pożądanych w codziennej diecie każdego człowieka. Jest nieocenionym źródłem żelaza, wapnia i magnezu, które są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Ponadto zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, sporo białka oraz błonnika, usprawniającego pracę jelit. Ciekawym i prawdopodobnie mało znanym elementem amarantusa jest skwalen, cechujący się oddziaływaniem antybakteryjnym, przeciwnowotworowym i regeneracyjnym.

Amarantus wpływa również na podniesienie odporności, co ma szczególne znaczenie w okresie infekcyjnym i w przejściowych porach roku.

Formy spożywania amarantusa

Amarantus jest specyficznym składnikiem codziennej diety. Jako ekspandowane ziarna może być z powodzeniem dodawany do sałatek owocowych, jogurtów, mleka oraz musli, stając się ich ciekawym uzupełnieniem. W postaci nasion może być użytkowany podobnie jak tradycyjna kasza i spożywany z sosami mięsnymi i warzywnymi oraz w zupie. Mąkę z amarantusa można wykorzystać jako zdrowy zagęstnik do sosów i zup, jak również jako składnik naleśników lub słodkich racuszków.

Można więc uznać, że amarantus stanowi uniwersalny produkt spożywczy, którego zastosowanie w codziennej diecie nie powinno sprawić problemu. Co więcej, jego regularne spożywanie przyczynia się do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Wobec dużego zainteresowania konsumentów tym pseudo zbożem, jego dostępność w sklepach jest duża, odpowiadając na potrzeby społeczeństwa.

Oceń artykuł:

Fot: Pixabay Źródło: Natalia Woźniak

Amarantus w codziennej diecie - czy warto go jeść?

Polityka Prywatności

  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.