Powszechnie znane są korzystne dla ludzkiego organizmu właściwości kasz – każda z nich cechuje się odmienną specyfiką, zawierając określone składniki odżywcze oraz wywołując inne wrażenia smakowe. Wobec dostępnej różnorodności kasz, warto zastanowić się, która z nich okaże się najzdrowszą alternatywą.
Kasza jaglana – bogactwo wartości odżywczych w prosie
Uzyskiwana z prosa, kasza jaglana charakteryzuje się specyficznym smakiem, który nie każdemu przypada do gustu. Odczuwana goryczka wynika jednak z niskiej jakości kaszy lub niewłaściwego sposobu jej przyrządzenia. Odpowiednio ugotowana, kasza jaglana okazuje się smacznym dodatkiem do zup, mięsnych i warzywnych sosów oraz spożywana jest w słodkiej wersji z owocami.
Korzyści płynące ze spożywania kaszy jaglanej wydają się nieskończone – z pewnością staje się ona trafną propozycją dla osób cierpiących na nadkwasotę, gdyż skutecznie łagodzi tę dolegliwość. Ponadto, zawierając duże ilości żelaza ułatwia leczenie niedokrwistości. Wykorzystywana jest również w przypadku przeziębień, gdyż zmniejszając stan zapalny błon śluzowych, ogranicza wydzielanie śluzu, przez co przynosi ulgę podczas kataru.