Makaron może być fit! Sprawdź, jak to zrobić w 5 krokach!

2017-06-08 | 13:00

W odpowiednio zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce dla dań z makaronem. Dobrze przygotowane są źródłem cennych składników odżywczych. Zawczasu dają też uczucie sytości. Rozsądne odżywianie z makaronem w menu wcale nie jest takie trudne. Wystarczy znać kilka podstawowych zasad przyrządzania takich potraw. Sprawdź 5 porad, dzięki którym przygotujesz fit makaron!

1. Zawsze al dente

Makaron ugotowany na półtwardo zachowuje gro cennych składników odżywczych. Ale to nie wszystko! Makaron przygotowany al dente jest dłużej trawiony przez nasz organizm, co oznacza uczucie sytości na dłużej. Dzieje się tak ponieważ zawarte w makaronie węglowodany uwalniane są powoli i sprawiają, że poziom cukru we krwi utrzymuje się na odpowiednim poziomie.

2. Przede wszystkim pełnoziarniste i z błonnikiem

Do przygotowania ulubionych dań najlepiej wybierać makarony pełnoziarniste lub z błonnikiem owsianym. Dlaczego m.in. błonnik? Bo korzystnie wpływa na cały nasz organizm, chociażby obniżając poziom cholesterolu. Wybrane makarony (np. makarony marki Czaniecki z błonnikiem owsianym) stanowią więc idealne źródło błonnika dającego uczucie sytości na dłużej. Każdy, kto planuje zadbać o formę, powinien ich spróbować!

3. Bez tłustych sosów

Makaron sam w sobie wcale nie jest kaloryczny. Problem tkwi w dodatkach! Zamiast oblewania rurek, świderków czy tagliatelle tłustym sosem np. na bazie śmietany, warto zastanowić się nad lekkimi, sezonowymi warzywami.

4. Zadbaj o dodatki

Skoro już mowa o dodatkach, makaron będzie tym zdrowszy, im zdrowsze składniki do niego dodamy. Obecnie panuje moda na tzw. superfoods. Na pewno będą one pysznym uzupełnieniem dania. Do makaronu dodać można dość egzotycznie brzmiące jagody goji czy nasiona chia. Jeśli ktoś nie przepada za nieco osobliwymi smakami, również wśród polskich produktów znajdzie coś dla siebie. Do makaronu świetnie nadadzą się orzechy włoskie, szpinak, czy szczaw. Możliwości i smaków jest wiele!

5. Niekoniecznie z serem

Choć włosi wcale nie tak często dodają do makaronu ser, my bardzo upodobaliśmy sobie ten rytuał. Niestety, żółty ser – często tłusty, z dodatkiem sztucznych barwników nie znajdzie swojego miejsca na talerzu obok makaronu przygotowanego wg zasady „fit”.

Tagi:
Oceń artykuł:

Fot: Pixabay.com Źródło: Zaza Media

Makaron może być fit! Sprawdź, jak to zrobić w 5 krokach!

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.