Najnowsze metody wzmacniania odporności

2016-12-12 | 08:00

Okres przesilenia jesiennego jest wyjątkowo wymagający pod względem odporności, nie tylko u dzieci, lecz także w grupie osób dorosłych. W związku z potrzebą pozostania w zdrowiu i wysokiej formie fizycznej, niezbędne staje się poszukiwane sposobów wzmacniających odporność i minimalizujących ryzyko złapania infekcji. Istnieje mnóstwo specyfików, oferowanych jako wspomagające aktywność immunologiczną – poniżej przegląd najnowszych metod wzmacniania odporności u dzieci i dorosłych.

Laktoferyna – odporność w mleku

Bioaktywny składnik uzyskiwany jest z mleka krowiego, jednak w naturalnej postaci występuje w pierwszym mleku matki karmiącej – tak zwanej siarze. Wspomaga organizm w walce z bakteriami, jak również skutecznie aktywizuje rozwój jelit. Jej obecność w ludzkim mleku jest ograniczona, dlatego producenci farmaceutyków podejmują kroki do jej wydzielania z mleka krowiego.

Laktoferyna występuje w postaci saszetek z proszkiem do spożywania doustnego – jej działanie okazuje się silnie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybicze. Wobec tak obszernego zastosowania, popularność laktoferyny stale wzrasta i jest ona polecana przez lekarzy.

Preparaty ziołowe – napary, syropy, herbaty

W oparciu o tradycyjne formy wzmacniania odporności, nie słabnącym zainteresowaniem cieszą się suplementy oparte na skuteczności ziół. W odniesieniu do wzmacniania odporności szczególnie polecane okazują się wyciągi z kwiatu lipy oraz kwiatów czarnego bzu. W naturalny sposób wspomagają one układ immunologiczny, zapewniając ochronę w okresie wysokiej zachorowalności. Oczywistym wydaje się fakt większej korzystności samodzielnego przyrządzania podobnych preparatów, przy użyciu mieszanek ziół suszonych. Wygodniejszą formą okazuje się jednak zakup gotowych syropów, które wzbogacone są słodkimi dodatkami, poprawiającymi walory smakowe.

Bez względu na sposób wzmacniania odporności, warto podjąć próbę ochrony swojego organizmu przed atakującymi wirusami, zwłaszcza w okresie przejściowym, gdy warunki atmosferyczne są wyjątkowo skrajne.

Oceń artykuł:

Fot: pixabay Źródło: Natalia Woźniak

Najnowsze metody wzmacniania odporności

Polityka Prywatności

  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.