Robiąc codzienne zakupy rzadko zwraca się uwagę na to co zawierają poszczególne produkty, niejednokrotnie z listy szkodliwych dla zdrowia barwników i konserwantów można by ułożyć alfabet. Całe szczęście coraz to więcej ludzi czyta etykiety na produktach, zwracając uwagę na ich skład. Oto kilka szkodliwych barwników i konserwantów, których lepiej unikać.
Popularne dodatki
Aspartam (E951) - jest bardzo często stosowany w produktach typu light oraz tanich napojach i nektarach. Aspartam jest słodzikiem chemicznym, którego przyjmowanie w dużych ilościach wywołuje drgawki, pogorszenie widzenia, mocne bóle głowy oraz migreny.
Azotyn sodu(E250) – stosowany jest do utrzymania koloru mięsa. Ta substancja konserwująca nadmiernie spożywana może przyczynić się do powstania guza mózgu, jelita grubego oraz trzustki.
Kwas Fosforowy – najczęściej stosowany w gazowanych napojach. Spożywany w dużych ilościach mocno niszczy szkliwo zębów.
BPA – jest stosowany w produktach spożywczych jako przeciwutleniacz. Z niektórych badań wynika, że może przyczyniać się do bezpłodności oraz licznych zaburzeń hormonalnych.
Chlorek sodu- to nic innego jak sól kuchenna, która stosowana w dużej ilości powoduje nadciśnienie tętnicze oraz szkodzi nerkom, w przypadku stosowania soli najważniejszy jest umiar
Glutaminian sodu (E621, MSG) - stosowana jest w produktach spożywczych, by wzmocnić ich smak. Substancja ta może osłabić naszą koncentrację.