Quinoa, czyli komosa ryżowa – czym jest i jak ją spożywać?

2016-12-15 | 08:21

Poszukując unikalnych kompozycji smakowych, będących jednocześnie źródłem zdrowych składników odżywczych, witamin oraz minerałów warto zainteresować się komosą ryżową. Ziarno to charakteryzuje się bowiem nie tylko wszechstronnością zastosowania kulinarnego, lecz stanowi również bogactwo elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dobroczynny wpływ komosy ryżowej

Quinoa, nazywana nieraz złotem Inków pochodzi z Ameryki Południowej – tam odkryte zostały jej wyjątkowe właściwości, które rozpowszechnione zostały na cały świat. Obecnie niemal każdy zna to ziarno, choć nie wszyscy praktykują jego spożywanie.

Komosa ryżowa cechuje się wysoką zawartością białka, zawierającego komplet aminokwasów, niezbędnych człowiekowi. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje lizyna, wpływająca na wzrost i regenerację tkanek. Występują w niej również nienasycone kwasy tłuszczowe omega - 3. Pozostałe składniki odżywcze dostępne pod postacią komosy ryżowej to magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor oraz mangan – wobec tego można uznać, że quinoa jest doskonałą propozycją dla każdego, kto dba o zdrowie i pragnie, by jego posiłki były pełnowartościowe.

Zastosowanie quinoa w kuchni

Jak wspomniano powyżej, komosa ryżowa cechuje się wysokim stopniem wszechstronności, w odniesieniu do zastosowania kulinarnego. Przede wszystkim staje się trafną alternatywą dla kaszy i makaronu, gdyż w zestawieniu z sosami mięsnymi okazuje się wyjątkowo smaczna. To dobra propozycja dla osób nietolerujących glutenu, gdyż jest go pozbawiona.

Ponadto popularne jest spożywanie komosy ryżowej gotowanej na sypko, jako dodatku do sałatek – uzupełnia ich smak, przyczyniając się do podniesienia wartości odżywczych. Kolejną ewentualnością staje się wykorzystanie ziaren quinoa do wykonywania farszów mięsnych oraz warzywnych, nadziewających pierogi lun naleśniki.

Wydaje się więc, że warto podjąć próbę wprowadzenia komosy ryżowej do swojej codziennej diety.

Tagi:
Oceń artykuł:

Fot: Pixabay Źródło: Natalia Woźniak

Quinoa, czyli komosa ryżowa – czym jest i jak ją spożywać?

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.