W centrum handlowym Westfield London we współpracy z Centrum Japońskim powstaje największa w Europie strefa z kuchnią japońską. To odpowiedź na potrzeby klientów, którzy coraz częściej chodzą do galerii nie po to, by kupować, ale by spędzić czas ze znajomymi czy rodziną.
Ichiba zostanie otwarta w marcu przyszłego roku. To część wartej 600 mln funtów rozbudowy centrum. Nowa strefa restauracyjna będzie miała ok. 1500 m kw. na których będzie można zjeść potrawy przygotowywane na bieżąco, importowane dania gotowe i kupić japońską ceramikę czy książki, z których znane jest od dawna Centrum Japońskie w Londynie. Oferta nie będzie ograniczać się jedynie do sushi – pojawią się też dania kuchni ulicznej, zupy, wypieki, gorąca sake czy herbata.
Centrum chce przyciągnąć klientów, którzy ponad zakupami stawiają rozrywkę i doświadczenia kulinarne. To odpowiedź na zyskujący na popularności trend, w ramach którego zakupy coraz częściej robimy w internecie, podczas gdy do galerii handlowej chodzimy w innym celu. Kuchnia japońska ma szansę przyciągnąć klientów skuteczniej niż bliskowschodnia, włoska czy chińska, które już nieco opatrzyły się wielu bywalcom centrów handlowych. Japońskie dania to z kolei niezwykłe połączenia smaków i oryginalne potrawy, które nie zyskały jeszcze powszechnej popularności. Co ważne kuchnia ta jest przy tym zdrowa – jest więc szansa, że na zieloną herbatę czy sushi przyjdą też ci, dla których najważniejszy jest aktywny styl życia. O wysoki poziom i autentyzm ma zadbać Centrum Japońskie wraz z partnerem zajmującym się inwestycjami w inicjatywy, które promują japońską kulturę za granicą.
W okolicy Westfield w tym i przyszłym roku powstaje wiele nowych galerii handlowych takich, jak White City Place czy Soho House. Zachodni Londyn to obecnie jedno z najszybciej rozwijających się miejsc na mapie Wielkiej Brytanii.