Starbucks posiada ponad 25 000 lokalizacji na całym świecie. Z początkiem września otrzorzył pierwszą kawiarnię we Włoszech. Na swój debiut w tym kraju wybrał hotel Roastery w Mediolanie.
Lokalizacja w Roastery jest daleka od typowego Starbucks'a. Koncept został zaprojektowany z myślą o bardziej ekskluzywnym doświadczeniu, dla tych, którzy nie chcą jedynie szybko napoić się kofeinę. W mediolańskim Starbucks powstała palarnia kawy, a klienci mogą wybierać spośród szerokiej gamy produktów, od napojów alkoholowych po pizzę. Nowa lokalizacja powstała we współpracy z wieloma lokalnymi partnerami.
Starbucks Milan Roastery
Hotel Milan Roastery znajduje się w Palazzo della Poste w mieście, przy Piazza Cordusio, zaledwie kilka kroków od słynnych zabytków, takich jak Duomo di Milano.
Nowa lokalizacja Starbucks o powierzchni 25 000 m kw. zaskakuje swoją ofertą. We włoskim lokalu można zamówić kawę pochodzącą z rzadkich i egzotycznych odmian z 30 krajów oraz świeże, pieczone, tradycyjne potrawy od lokalnego piekarza Rocco Princi.
Centralnym elementem Milan Roastery jest wysoka na 6 m brązowa beczka do pieczenia. W Szanghaju i Seattle beczułka jest miedziana. W Mediolanie użyto brązu, ponieważ jest to materiał często wykorzystywany w projektowaniu i architekturze tego włoskiego miasta.
Roastery oferuje bogate menu, z ponad 100 koktajlami w barze Arriviamo i ponad 115 napojami w kawiarni.
Techniki stosowane w tej lokalizacji obejmują procesy od zalewania i parzenia chemexa do syfonowania i zimnego naparu. W głównym barze znajdzie się także stacja Affogato Starbucks, w której lody będą mieszane z espresso przy użyciu ciekłego azotu.
Klienci zazwyczaj wydają cztery razy więcej w naszych palarniach niż w zwykłym Starbucks. Co więcej, same palarnie również stanowią centrum innowacji w Starbucks, ponieważ napoje takie jak Cold Brew, Nitro i Cold Foam pochodzą właśnie z Roastery
- mówi Kevin Johnson, CEO Starbucks.
Wnętrze w żywych kolorach odzwierciedla włoską wspólnotę mody i designu w Mediolanie, a jej architektura oddaje hołd miastu i całemu krajowi.
Mozaika podłogowa Roastery jest inspirowana historyczną techniką stosowaną w północnych Włoszech i zawiera marmur pochodzący z kamieniołomu. Do niedawna był używany tylko na Duomo w Mediolanie i budynkach na otaczającym Piazza.
Włoski lokal to nie pierwszy tego typu projket Starbucks. Flagowy produkt Reserve Roastery i Tasting Room został otwarty na rodzimym rynku w Seattle w 2014 roku, a drugi Roastery powstał w Szanghaju na początku tego roku. Starbucks zapowiada, że powstanie od 20 do 30 sklepów Roastery na całym świecie.
Lokalizacja w Mediolanie to tylko jedna z czterech palarni, które mają zostać otwarte przed 2020 rokiem. Obecnie planowane jest otwarcie palarni w Nowym Jorku w 2018 roku oraz w Tokio i Chicago w 2019 roku.