Od poniedziałku, 18 stycznia Lidl Polska zaprasza na smakowitą i aromatyczną podróż kulinarną po krajach Dalekiego Wschodu. W ramach Tygodnia Azjatyckiego kupimy wszystko co potrzebne jest do przygotowania pełnej uczty w stylu azjatyckim - produkty świeże, dania gotowe, sosy i przyprawy.
Kuchnia azjatycka jest jedną z tych, które Polacy lubią najbardziej. Czy to aromatyczne curry, sushi, sajgonki, czy mango lassi - każdy z nas ma swoje ulubione smaki. Teraz, gdy spędzamy więcej czasu w domu a ograniczenia nie pozwalają nam na podróże, czy choćby wizytę w ulubionej restauracji, coraz chętniej eksperymentujemy w naszych prywatnych kuchniach. Od poniedziałku, 18 stycznia, w ramach Tygodnia Azjatyckiego na półkach Lidla znajdziemy wszystko czego możemy potrzebować do przygotowania ulubionych dań.
W czasie planowania zakupów podczas Tygodnia Azjatyckiego koniecznie pamiętajmy o mleczku kokosowym (3,99 zł/425 ml/opak.), które jest niezwykle uniwersalnym produktem, dodamy je do zup, sosów, deserów. To bardzo pożywny napój – zawiera zdrowe tłuszcze, około 5% cukru, związki mineralne, witaminę C oraz aminokwasy. Warto wiedzieć, że jest też odpowiednie dla wegan i osób z alergią, lub nietolerancją nabiału – może zastąpić produkty z mleka krowiego. Dzięki niezwykłemu składowi, mleczko kokosowe swoje zastosowanie może znaleźć również w codziennej pielęgnacji. Z powodzeniem możemy sami wykonać w domu naturalne kosmetyki, np. mieszając je z cukrem trzcinowym i olejem kokosowym przygotujemy domowy peeling do ciała.
Na Ryneczku Lidla zwróćmy uwagę na świeże owoce i warzywa. To bomba witaminowa, która jest ważnym składnikiem większości dań kuchni wschodnich. Do koszyka włóżmy: kapustę pak choi (4,99 zł/2 szt./1 opak.), trawę cytrynową (5,99 zł/100 g/1 opak.), groszek cukrowy (7,99 zł/200 g/1 opak.), mini kukurydze (6,99 zł/125 g/1 opak.), czy słodkie mango (9,99 zł/kg) i pitaję (14,99 zł/1 szt.). Azjatyckiego aromatu dań dopełni imbir (1,49 zł/100 g), limetka (0,89 zł/1 szt.) czy pomelo (3,99 zł/kg).
Domowych kucharzy ucieszy z pewnością szeroki wybór produktów, z których we własnej kuchni wyczarują pyszne dania. Szeroki wachlarz przypraw, sosów i makaronów z pewnością będzie nie lada inspiracją.
Dla ceniących praktyczną kuchnię, w ramach Tygodnia Azjatyckiego możemy wybierać z szerokiego wachlarza dań gotowych, w tym sushi czy azjatyckich pierożków.
Inspiracji kulinarnych zawsze możemy szukać na www.kuchnialidla.pl. Tam znajdziemy przepisy na dania z całego świata, w tym oczywiście kuchni azjatyckiej, w tym np. na tajskiego łososia curry w mleczku kokosowym.