Sezon na kurki w restauracjach Sphinx

2018-07-12 | 15:00

W restauracjach Sphinx pojawiły się nowe propozycje na lato pod hasłem „Kurki, rzepa i daktyle” przygotowane we współpracy z Samar Khanafer. Oferta obejmuje sześć nowości, wśród których znalazły się dania z sezonowymi kurkami, chłodnik z dodatkiem marynowanej rzepy czy żeberka w daktylowym sosie BBQ. Wkładka będzie dostępna do 24 września w wybranych lokalach Sphinx.

W najnowszej wkładce łączymy klasyczną sezonową kuchnię i dobrze znane smaki w nieoczywiste kompozycje, wprowadzając bliskowschodnie akcenty. Idealny na upały zimny chłodnik podajemy na lato z marynowaną rzepą, a jeden z przysmaków z wakacyjnego rusztu, czyli żeberka serwujemy w nowej orientalnej odsłonie. Oczywiście wśród naszych letnich propozycji nie mogło zabraknąć dodatku w postaci świeżych, aromatycznych kurek. Tym bardziej, że rozpoczął się sezon na te grzyby i to właśnie teraz smakują one najlepiej. Liczymy, że nasze propozycje przypadną do gustu zarówno osobom lubiącym tradycyjną kuchnię, jak i poszukującym nowych kulinarnych doświadczeń

- mówi Dorota Cacek, wiceprezes spółki Sfinks Polska, do której należy sieć Sphinx.

W ramach oferty „Kurki, rzepa i daktyle” orzeźwiający chłodnik w restauracjach Sphinx podawany jest ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką i marynowaną rzepą z dodatkiem mięty, kopru i szczypiorku, posypanego serem fetina. W sezonowej kuchni nie mogło zabraknąć dań z kurkami w roli głównej. Na przystawkę Sphinx proponuje bruschettę z kurkami i kremowym kozim serem, posypaną świeżym koperkiem, pietruszką i szczypiorkiem. Z mięsnych propozycji we wkładce znalazła się delikatna grillowana pierś z kurczaka w towarzystwie kurek w sosie śmietanowym, podawana z cząstkami ziemniaka i rukolą z pomidorkami koktajlowymi, a także stek z angusa serwowany z grillowanymi kurkami, aromatycznym rozmarynem, półksiężycami z ziemniaków i sosem do wyboru. Co więcej, do każdego dania z oferty można domówić porcję sezonowych kurek w śmietanie. Na klientów czekają też grillowane żeberka w orientalnym, daktylowym sosie BBQ na bazie whiskey, z frytkami stekowymi, sałatką colesław oraz kultowym sosem do wyboru. Dla wielbicieli makaronów na lato Sphinx przygotował z kolei lekkie spaghetti z krewetkami na białym winie ze świeżo tartym parmezanem i natką pietruszki. 

Tagi: Sphinx
Oceń artykuł:

Źródło: Sphinx

Sezon na kurki w restauracjach Sphinx

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.