Apel branży gastronomicznej do Premiera o spełnienie obietnicy

2021-05-11 | 14:00

Obecnie branża gastronomiczna znajduje się w tragicznej sytuacji. Ponad pół roku lockdownu doprowadziło wielu z nas na skraj bankructwa. Nie uniknęliśmy masowych zwolnień naszych pracowników, zamknięć dużej części lokali, istotnego zadłużenia naszych biznesów i znacznego ograniczenia zamówień produktów rolno-spożywczych od naszych dostawców.

Odmrożenie, które ma nastąpić 29 maja jest niewystarczające! Ograniczone funkcjonowanie naszego sektora nie zmieni istotnie naszej sytuacji i nie pozwoli na odbudowanie branży gastronomicznej. Kolejne podmioty będą padały.

Potrzebujemy silnego impulsu - zastrzyku, który wygeneruje dodatkowe środki oraz przyczyni się do realnego wsparcia odbudowy branży gastronomicznej i spożywczej. Tak abyśmy mogli na nowo zatrudnić naszych pracowników, wznowić funkcjonowanie w normalnej skali i ciężko pracując skupić się na ratowaniu naszych działalności.

Na początku kwietnia 2021 roku obiecał Pan zmianę przepisów dotyczących dofinansowania posiłków pracowniczych przez pracodawców.

Obiecał Pan zwiększenie możliwości takiego dofinansowania do 400 zł miesięcznie na osobę. Firmy, które sfinansują posiłki do takiej kwoty nie będą płacić PIT i składek ZUS. Rząd podkreślał, że w ten sposób więcej firm będzie finansować posiłki swoim pracownikom, co w sposób bezpośredni i istotny wesprze branżę gastronomiczną.

Jesteśmy przekonani, że tylko szybkie wprowadzenie ww. przepisów przyczyni się do odbudowy naszej branży, a dodatkowo nie będzie odbywało się kosztem budżetu publicznego.

Propozycja, której autorem są Polscy przedsiębiorcy, jest bardzo ważna dla branży gastronomicznej. Spełnienie obietnicy Premiera jest potrzebne jak najszybciej!

Przedstawiciele branży gastronomicznej

Apel można podpisywac na stronie:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/pl/prezes_rady_ministrow_mateusz_morawiecki_pilna_pomoc_finansowa_dla_branzy_gastronomicznej_1/-

Nasz rodzinny biznes został istotnie ograniczony przez pandemię i tak długie lockdowny. Chociaż jesteśmy doskonale przygotowani do wypełnienia reżimu sanitarnego, to od miesięcy mamy ograniczone możliwości i ratujemy się sprzedażą na wynos. Pomoc, jaką uzyskaliśmy od państwa jest minimalna i daleko niewystarczająca. Dofinansowanie pracodawców do posiłków pracowniczych jest bardzo ważnym elementem – dotychczas udało się nam przetrwać także dzięki takim kilku zleceniom. Jeśli tego typu programy będą stosowane szeroko, a rząd pozwoli na ich uwolnienie od ZUS i PIT – to będzie to dla nas światełko w tunelu po tym długim i trudnym okresie. Dziś apelujemy do Premiera, aby podjął tę decyzję natychmiast – bo na szali są tysiące pracowników, którzy albo zasilą szeregi bezrobotnych na garnuszku państwa, albo utrzymają miejsca pracy bez kosztów z budżetu państwowego

- mówi Joanna Kowalska, współwłaścicielka Wege-Wek.

Potrzebujemy rozwiązań systemowych, które wesprą gastronomię na dłuższy czas – aby branża mogła odpracować i spłacić długi powstałe w wyniku ponad rocznego lockdownu. Takie pomysły są już wprowadzone w innych krajach, np. na Słowacji i polski rząd nie może zwlekać. To są kwestie najpilniejsze – od decyzji rządu zależy nasze być albo nie być. Zwłaszcza, że to przecież pracodawcy zapłacą za posiłki pracowników i państwo nie musi dawać żadnych dotacji. Skoro jest taka solidarność wśród przedsiębiorców – dlaczego rząd blokuje uchwalenie takiego prawa? Apelujemy do Premiera – nie możemy już czekać!

- uważa Adam Chrząstowski, Dyrektor Kulinarny Hotel Arłamów.

Pandemia okazała się drastyczna w skutkach dla branży gastronomicznej. Wiele restauracji zbankrutowało, a wiele walczy dziś o przetrwanie. Eksperci szacują, że w wielu lokalach obroty spadły nawet o 90%, a blisko 30% lokali gastronomicznych może nie przetrwać kryzysu. Widzę to wśród znajomych restauratorów i w swoich restauracjach. To są Polscy przedsiębiorcy, wspierajmy Polskie biznesy. Wsparcie dla branży gastronomicznej jest niezbędne, nawet po otwarciu ogródków i lokali jeszcze długo będziemy spłacać długi ponad rocznego lockdownu. Popieram projekt dofinansowania pracodawców do posiłków pracowniczych – Polacy, którzy uzyskają od swoich pracodawców kartę na 400 zł co miesiąc z możliwością wydatkowania jedynie w Polsce i jedynie w gastronomi przyjdą do mnie jak  i innych restauratorów. To są dodatkowe pieniądze dla Polaków i dodatkowe pieniądze dla polskich przedsiębiorców. Oby jak najszybciej premier zdecydował się na wprowadzenie. Słyszałem o takich rozwiązaniach w innych krajach Europy i to bardzo wspomaga biznes gastronomiczny

- twierdzi Piotr Popiński, prezes zarządu Good Food Concept – właściciel restauracji Elixir, Czerwony Wieprz, Folk Gospoda, Dom Wódki, Muzeum Wódki.

Wprowadzenie zwolnionych z PIT i ZUS bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników – finansowanych dobrowolnie przez pracodawcę – to znaczące, dodatkowe wpływy do budżetu państwa. Już w pierwszym roku obowiązywania regulacji roku wpłaty z tytułu VAT i CIT mogłyby wynieść prawie 500 mln zł, a w 2025 roku przekroczyłyby 1 mld zł.

Wprowadzenie zwolnionych z PIT i ZUS bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników – dobrowolnie finansowanych przez pracodawcę – to ponadto:

  • 7,6 mld zł dodatkowego PKB
  • 100 tys. nowych miejsc pracy
  • 560 mln zł przychodów rocznie i 7 tys. nowych miejsc pracy w rolnictwie
  • wzrost obrotów gastronomii o 4,1 mld zł rocznie
Tagi: Koronawirus
Oceń artykuł:

Fot: Pixabay

Apel branży gastronomicznej do Premiera o spełnienie obietnicy

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.