Sieć lodziarni Grycan-Lody od pokoleń dołączyła do Too Good To Go – inicjatywy, której celem jest zapobieganie marnowaniu żywności. Teraz pysznymi domowymi ciastami czy sokami 100% z owoców będzie można się rozkoszować w super atrakcyjnej cenie, odbierając je w 14 lokalach sieci. Jest to kolejny krok marki, który ma ograniczyć marnowanie jedzenia.
Firma Grycan od lat stosuje zasady „zero waste” poprzez maksymalne wykorzystanie składników do produkcji soków, ciast, czy lodów. Grycan nie marnuje żywności również dzięki zamrażaniu surowców i pracy na niskich zapasach wyrobów gotowych. Teraz paczki z produktami, których termin przydatności do spożycia się zbliża, a nie zostały sprzedane, będzie można nabyć w niższej cenie za pośrednictwem aplikacji i odebrać je w lokalu.
Bardzo się cieszymy, że możemy być przykładem dla innych polskich firm i pokazywać, że można inaczej, niż spisywać pyszne produkty na straty. Dzięki Too Good To Go mamy gwarancję, że nasze ciastka przygotowywane ręcznie we własnych pracowniach cukierniczych się nie zmarnują
– mówi Małgorzata Grycan, współwłaścicielka sieci Grycan – Lody od pokoleń.
Aplikacja Too Good To Go, która daje szansę niesprzedanym produktom ma już ponad 1300 partnerów w całej Polsce, w tym sieci cukierni, piekarni, kawiarni i setki lokalnych restauracji i kawiarni.
Każdemu cukiernikowi pęka serce, gdy widzi, jak idealnie pyszne i świeże wypieki na koniec dnia lądują w koszu. Nie musi tak być! To świetnie, że tak znana marka, jak Grycan, która od pokoleń stawia wysoko poprzeczkę w branży cukierniczej, dołącza do Too Good To Go
– powiedziała Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.