Specjalnie wyselekcjonowana wołowina oraz miękka i wypiekana na zamówienie bułka, ekologiczne warzywa i przede wszystkim wyjątkowe autorskie sosy – to esencja niepowtarzalnego smaku tutejszego burgera. W tym klimatycznym lokalu można także zjeść soczystego steka, żeberka w sosie BBQ oraz długie, świeże frytki ze specjalnej odmiany ziemniaka robione według tajemnej i niepowtarzalnej receptury.
Sportowe wnętrze i klimat
Wnętrze Sport’s Bar-B-Q (Millenium Hall, I p.) to fuzja stylów, w których jednoznacznie stawia się na naturalność i prostotę. Dębowy, długi bar z miedzianymi okuciami, wysokie stoły oraz oryginalne krzesła są podstawą wystroju. Znaki charakterystyczne tego miejsca to sportowe insygnia zwycięstw: drewniany kajak, motor żużlowy, kije do golfa, a także liczne puchary, piłki, koszulki drużyn sportowych, czarny pas karate, kimono aktualnego mistrza judo. Na dużym telebimie oraz 6 telewizorach można na bieżąco śledzić najważniejsze rozgrywki sportowe. Dzięki temu organizowane tu będą imprezy sportowe, podczas których będzie można oglądnąć ważny mecz czy inne rozgrywki. Wchodząc do lokalu można poczuć się jak w jednym z tych w barowej dzielnicy East Village na Manhattanie, Londyńskim Soho czy australijskim District.
Smaki kuchni
Kuchnia Sport’s Bar-B-Q to przede wszystkim zdrowa i ekologiczna kuchnia oparta na najlepszych wzorcach BBQ. Wszystkie potrawy przygotowywane są bezpośrednio na zamówienie klienta z najwyżej jakości składników skomponowanych pod czujnym okiem szefa kuchni Mariusza Nazimka. Dzięki przeszklonej ścianie na bieżąco można podglądać przygotowywane dania.
Menu zaczyna się od przystawek. Tu szczególnie godna polecenia jest tapenada (specjalna pasta z oliwek podana na pieczywie focaccia oraz skrzydełka w sosie BBQ i na ostro.
Zupa Chilli con carne – wyjątkowa i popularna w Ameryce (nawiązująca do kuchni meksykańskiej) podawana jest tu na ostro w gorącym kociołku. Inną kultową pozycją w menu jest ciemna zupa cebulowa (French onion soup) zapiekana w piecu z żółtym serem.
W kuchni Sport’s Bar-B-Q ważną rolę odgrywają przyprawy do potraw sprowadzone z różnych stron świata. Ich odpowiedni dobór i proporcje stanowią niepowtarzalność polecanych dań.
Gwiazdy Sport’s Bar-B-Q
W głównych daniach rolę pierwszoplanową gra świeże mięso. I to najlepsze, od podkarpackich hodowców, najwyższej jakości. Zaczynamy od żeberek w BBQ (Ribs BBQ), które są podwędzane, następnie duszone i zapiekane. Dzięki temu mięso ma niepowtarzalny smak i aromat. No i wreszcie czas na popisowe dania lokalu czyli burgery i steki.
Te pierwsze niczym nie przypominają tych z popularnych fast food’ów. Specjalna bułka wypiekana na zamówienie, świeżo mielona wołowina od lokalnego dostawcy oraz ekologiczne warzywa sprawiają, że serwowane tu burgery są zdrowe, mniej kaloryczne i na pewno świeże. Do wyboru mamy cztery warianty: Sport’s burger, Puled burger, Wegetarian oraz Fish burger. Każdy z nich ma dobranych kilka niepowtarzalnych składników, które gwarantują wyjątkowy smak. Każdego z nich trzeba skosztować z osobna.
Wyborne smaki steka
Do wyboru mamy: T-bone (stek z kością z lędźwiowej części tuszy wołowej), Angus (stek ze szkockiej wołowiny) oraz Sport’s (stek z polskiej polędwicy wołowej od regionalnego farmera). Steki wysmażane są według życzenia klienta: rare (słabo wysmażony – mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka), medium (osocze po naciśnięciu jest już brunatnawe, mięso jeszcze bardziej jędrne) oraz well done (stek bardzo dobrze wysmażony).
Zwieńczeniem tych potraw są autorskie, samodzielnie produkowane sosy na bazie owoców, ziół, warzyw.
Czym byłby burger gdyby nie dodatki…
…a właściwie frytki, sałatki i warzywa. Te pierwsze są niebywale długie, o złocistym kolorze. Specjalna odmiana ziemniaka, która nie wchłania zbyt dużej ilości tłuszczu, gwarantuje wyjątkowy ich smak. Sprowadzane z jednego z krajów europejskich są tak smaczne, że nie można im się oprzeć. W karcie znaleźć można także czerwone frytki. Dla wyjaśnienia - nie są one farbowane sztucznym barwnikiem, a sporządzane ze słodkiej odmiany ziemniaka.
Także sałatki są tu wyjątkowe, pełne świeżych organicznych składników. Ich unikalny smak dopełniają np: podwędzany kurczak (Cezar), pieczony burak z migdałami (sałatka z rukolą). Nie brakuje też słynnej sałatki Coleslaw, która jest nieodzownym uzupełnieniem każdego burgera.
Słodka energia
Na zakończenie tej kulinarnej uczty nie sposób się oprzeć deserom. I tu kolejny akcent amerykańskiej kuchni, choć wydaje się swojsko brzmiący - sernik pomarańczowy na kruchym cieście polany konfiturą z czereśni (Orange cheesecake with cherries) oraz bezbłędne, wypiekane na miejscu ciasto czekoladowe (Brownie) z lodami waniliowymi.
Szlachetne trunki
Przestrzeń lokalu otoczona jest wieloma szafami, w których każda napełniona jest winami z najznamienitszych regionów i krajów. Specjalnością Sport’s Bar-B-Q są tzw. house wine: wina białe, czerwone i deserowe nalewane bezpośrednio z dębowej beczki. Na stronach ciekawej Karty Win można zapoznać się z trunkami z najważniejszych krajów winiarskich, a także poznać historię ich producentów oraz regionów, z których pochodzą.
Natomiast w centralnym miejscu baru usytuowany jest miedziany nalewak, z którego sączą się prosto do kufli złociste napoje z biała pianką – specjalne gatunki piwa m.in. Brackie.
Do Sport’s Bar-B-Q w Millenium Hall można wpaść na chwilę, na mecz z grupą przyjaciół bądź na towarzyską lub biznesową kolację. To wspaniałe miejsce na lunche, brunche oraz obiady. To lokal dla wszystkich, przyjazny także wegetarianom (specjalne potrawy) oraz dzieciom, na które w odrębnym menu czeka niespodzianka. Na pewno wyjdziemy z niego najedzeni, spełnieni kulinarnych rozkoszy, nie tracąc przy tym fortuny.