Tradycyjnie wypiekane pieczywo to podstawa zdrowej diety. Będzie się można o tym przekonać podczas finału kampanii społecznej „Z szacunku do chleba”. 15 kwietnia w godzinach 13.00 – 18.00 wrocławianie będą mogli wziąć udział w prezentacjach wypieków, degustacjach, konkursach i zabawach, a także skorzystać z porad dot. racjonalnego żywienia.
„Z szacunku do chleba” to kampania społeczna prowadzona od 2011 r. przez Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego. Jej celem jest propagowanie zdrowego żywienia oraz racjonalnego gospodarowania żywnością. Poprzez działania informacyjno-edukacyjne chcemy zwiększać świadomość konsumencką u dzieci i dorosłych i pomóc w wypracowaniu odpowiednich nawyków, nie tylko przy przyrządzaniu posiłków, ale także ich przechowywaniu.
15 kwietnia dzieci i młodzież z wrocławskich szkół wezmą udział w warsztatach kulinarnych (w siedzibie WCRS przy pl. Dominikańskim 6). W Galerii Dominikańskiej (poziom -1) natomiast zostanie rozstrzygnięty konkurs dotyczący roli chleba w rodzinie oraz znaczenia tego produktu w innych kulturach, a piekarze zdradzą tajniki tworzenia swoich wypieków. Będzie można skosztować tradycyjnie wypiekanego pieczywa, a zespół ludowy „Szymanowianie” oraz wrocławscy aktorzy przedstawią obrzędy związane z chlebem. W programie imprezy zaplanowano też występy dziecięcych zespołów tanecznych, nie zabraknie również konkursów i zabaw dla dzieci.
Tagi: