Co nas truje w jedzeniu?
Pestycydy – polscy producenci żywności mogą używać 255 rodzajów środków ochrony roślin (z około 480 dopuszczonych w UE) zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pestycydy sprzedaje się w postaci ponad 1,5 tys. różnych preparatów (środków ochrony roślin) o trzech głównych zastosowaniach: insektycydy – do walki ze szkodnikami; fungicydy – do walki z chorobami wywoływanymi przez grzyby oraz herbicydy używane do zwalczania chwastów.
Pestycydy to środki chemiczne, które wnikają w glebę, rośliny jadalne czy wodę. Są postrzegane jako przyczyna wielu chorób cywilizacyjnych u ludzi, masowego wymierania gatunków, w tym pszczół. Rządowy program monitoringowy sprawdza ok 3 tys. próbek z terenu całej Polski z około 40 głównych rodzajów upraw, co daje pewien obraz sytuacji, ale jest kroplą w morzu potrzeb. Wykryte przekroczenia zgłaszane są do ogólnoeuropejskiego systemu Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), dzięki któremu skażona żywność jest natychmiast wycofywana ze wszystkich punktów sprzedaży w UE.
Metale ciężkie – najniebezpieczniejszymi i najczęściej spotykanymi w żywności metalami ciężkimi, są pochodzące głównie ze spalin samochodowych i niskiej emisji: ołów i kadm. Zdarza się, że żywność pochodzenia morskiego (glony, ryby) zawiera rtęć.
Azotany i azotyny – niebezpieczne związki chemiczne, które dostają się do gleby wraz z nawozami sztucznymi.
Normy żywności
Normy, które spełniać powinny wszystkie produkty żywnościowe wchodzące do sprzedaży określają bardzo dokładnie przepisy Ministerstwa Zdrowia i Rozporządzenia Komisji Europejskiej.
Żywność ekologiczna – najbardziej rygorystyczne normy dotyczą jedzenia oznaczonego jako ekologiczne. W takich produktach obecność jakiejkolwiek pozostałości pestycydów jest niezgodne ze sztuką – żywność ekologiczna powinna być wytwarzana bez udziału środków chemicznych. Na chwilę obecną nie ma ustawowych norm regulujących obecność metali ciężkich w żywności ekologicznej.
Żywność specjalnego przeznaczenia dla dzieci i niemowląt podlega specjalnym normom. Najczęściej żaden z pestycydów i metali ciężkich nie może przekroczyć wartości 0,01 mg na kilogram. Normy te są określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16.09.2010 w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego