Konsumenci mówią: sprawdzam! Rusza Food Rentgen – akcja społeczna, która zbada co tak naprawdę jemy

2017-06-02 | 13:00

Co nas truje w jedzeniu?

Pestycydy – polscy producenci żywności mogą używać 255 rodzajów środków ochrony roślin (z około 480 dopuszczonych w UE) zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pestycydy sprzedaje się w postaci ponad 1,5 tys. różnych preparatów (środków ochrony roślin) o trzech głównych zastosowaniach: insektycydy – do walki ze szkodnikami; fungicydy – do walki z chorobami wywoływanymi przez grzyby oraz herbicydy używane do zwalczania chwastów.

Pestycydy to środki chemiczne, które wnikają w glebę, rośliny jadalne czy wodę. Są postrzegane jako przyczyna wielu chorób cywilizacyjnych u ludzi, masowego wymierania gatunków, w tym pszczół. Rządowy program monitoringowy sprawdza ok 3 tys. próbek z terenu całej Polski z około 40 głównych rodzajów upraw, co daje pewien obraz sytuacji, ale jest kroplą w morzu potrzeb. Wykryte przekroczenia zgłaszane są do ogólnoeuropejskiego systemu Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), dzięki któremu skażona żywność jest natychmiast wycofywana ze wszystkich punktów sprzedaży w UE.

Metale ciężkie – najniebezpieczniejszymi i najczęściej spotykanymi w żywności metalami ciężkimi, są pochodzące głównie ze spalin samochodowych i niskiej emisji: ołów i kadm. Zdarza się, że żywność pochodzenia morskiego (glony, ryby) zawiera rtęć.

Azotany i azotyny – niebezpieczne związki chemiczne, które dostają się do gleby wraz z nawozami sztucznymi.

Normy żywności

Normy, które spełniać powinny wszystkie produkty żywnościowe wchodzące do sprzedaży określają bardzo dokładnie przepisy Ministerstwa Zdrowia i Rozporządzenia Komisji Europejskiej.

Żywność ekologiczna – najbardziej rygorystyczne normy dotyczą jedzenia oznaczonego jako ekologiczne. W takich produktach obecność jakiejkolwiek pozostałości pestycydów jest niezgodne ze sztuką – żywność ekologiczna powinna być wytwarzana bez udziału środków chemicznych. Na chwilę obecną nie ma ustawowych norm regulujących obecność metali ciężkich w żywności ekologicznej.

Żywność specjalnego przeznaczenia dla dzieci i niemowląt podlega specjalnym normom. Najczęściej żaden z pestycydów i metali ciężkich nie może przekroczyć wartości 0,01 mg na kilogram. Normy te są określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16.09.2010 w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Tagi:
Oceń artykuł:

Źródło: Moon Dog PR

Konsumenci mówią: sprawdzam! Rusza Food Rentgen – akcja społeczna, która zbada co tak naprawdę jemy

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.