Czy masz pewność, że żywność, którą na co dzień kupujesz w sklepie nadaje się do jedzenia? A co jeśli połowa produktów nie spełnia podstawowych norm, czyli truje nas, zamiast odżywiać? Na te pytania pomoże odpowiedzieć „Food Rentgen” – ogólnopolska akcja społeczna, którą merytorycznie wspierają najlepsze polskie laboratoria badające żywność.
Organizatorzy akcji Food Rentgen chcą wypełnić ogromną lukę w systemie kontroli żywności trafiającej na półki sklepowe i zweryfikować, czy produkty, które jemy na co dzień, nie zawierają niedozwolonych ilości pestycydów i metali ciężkich. Wstępne testy przeprowadzone przez partnerów akcji są zatrważające! Weryfikacji nie przeszła połowa badanych produktów…
– Sklepy zalewane są produktami promowanymi jako zdrowe, ale coraz trudniej odróżnić co z tego jest prawdą, a co zwykłym zabiegiem marketingowym. Chcemy to zmienić
– mówią Marzena i Marcin Galiccy, inicjatorzy przedsięwzięcia.
W akcji może wziąć udział każdy, a produkty wskazane przez największą liczbę uczestników trafią do najlepszych polskich laboratoriów. Badania będą finansowane także społecznie – poprzez zbiórkę na platformie crowdfoundingowej.
– Nie tylko my chcemy wiedzieć, czy żywność, którą kupujemy naszym dzieciom nie zawiera szkodliwych pozostałości pestycydów i metali ciężkich. Prywatnie, jako zwykłą rodzinę nie stać nas na przebadanie kilkudziesięciu produktów, które jemy na co dzień, ale kiedy złożymy się na badania wspólnie ze wszystkimi, którym zależy na zdrowiu, będziemy mogli to zrobić – mówią Galiccy.