Oprócz designu bardzo ważne są kwestie bezpieczeństwa

2021-05-28 | 10:00

Pandemia przyspieszyła zmiany w obiektach o różnorodnym przeznaczeniu, w tym również w centrach handlowych - mówi dla Magazynu Galerie Handlowe Jarosław Szerfenberg, Head of Development w Atrium Poland Real Estate Management.

W obliczu nowych wyzwań stojących przed właścicielami i zarządcami obiektów na znaczeniu zyskują otwarte, przestronne, czyli bardziej bezpieczne przestrzenie. Z drugiej strony jednak dominuje silna tendencja do tworzenia miejsc o funkcjach społecznych, integrujących, wspierających kreatywną pracę. W procesie projektowania wymaga to próby łączenia z pozoru zupełnie rozbieżnych kierunków lub rozwiązań. Należy również uwzględnić przejściowość stanu pandemii, a co za tym idzie, możliwość powrotu do sytuacji przedcovidowej.

W procesie projektowania modernizacji części wspólnych centrum handlowego staramy się zachować te elementy, które są lubiane przez ich użytkowników, czyli zapewniają im wysokie poczucie komfortu, są jasne i przestronne, odbierane jako przyjazne i przytulne. Zasady te mają podobne zastosowanie zarówno do przestrzeni korytarzy, stref food court, przestrzeni coworkingowych czy rozrywkowych, szczególnie dla dzieci. Największy nacisk kładziemy na ciągi komunikacyjne, którymi będą się przemieszczać goście centrum, tak, by zapewnić wszystkim bezpieczny dystans. Projektowane przez nas przestrzenie funkcjonalne są też większe niż kiedyś. Zarówno przestrzeń stolikowa w strefie restauracyjnej czy też chociażby coworkingowa, przy podobnej liczbie osób tam przebywających, będą zajmować obecnie większą powierzchnię. Aby zapewnić ich użytkownikom komfort spożywania posiłków bądź przyjazne warunki pracy musimy zagwarantować bezpieczną odległość dzielącą ich od pozostałych osób korzystających z tej przestrzeni.

Oprócz bezpieczeństwa bardzo ważne są oczywiście kwestie designu, estetyki i najnowszych trendów. Jednym z popularnych kierunków architektonicznych jest obfitość naturalnej zieleni i możliwie jak największy dostęp naturalnego światła. Cel ten realizujemy obecnie w modernizowanym warszawskim centrum handlowym Atrium Reduta. Rośliny działają relaksująco, wpływają na dobrą jakość powietrza oraz są doskonałą formą naturalnego wydzielania stref – co ma znaczenie również w kontekście bezpiecznego dystansu.

Ogromną wagę przywiązujemy też do stosowanych materiałów. Celem nadrzędnym jest oprócz ich przyjazności i pożądanych efektów wizualnych, łatwość utrzymania w czystości oraz ich właściwości antyseptyczne. Food court – jako powierzchnia związana z konsumpcją – jest szczególnie troskliwie analizowany pod względem bezpieczeństwa mikrobiologicznego. W tym celu instalowane są specjalistyczne urządzenia czyszczące naczynia w wysokich temperaturach. 

Nowe okoliczności wywołane przez pandemię są także dobrym momentem na modernizację systemu wentylacji mechanicznej, a tym samym zapewnienie zwiększonej ilości świeżego powietrza i  poddawanie go procesom filtrowania. Systemy wentylacyjne to powszechnie dostępne rozwiązania, które niestety bywają niedoceniane i nie w pełni wykorzystywane.

Komfort i bezpieczeństwo przebywania w przestrzeniach centrum handlowego są kluczowymi elementami, nad którymi skupiamy się w procesie projektowania. Wkładany w ten proces wysiłek jest doceniany przez naszych klientów, co jest najlepszą motywacją do dalszego kontynuowania pracy w tym kierunku.

Tagi: Atrium Poland Real Estate Management Jarosław Szerfenberg
Oceń artykuł:

Źródło: Atrium Poland Real Estate Management

Oprócz designu bardzo ważne są kwestie bezpieczeństwa

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.