Kasza gryczana – zdrowy dodatek obiadowy
Prażona gryka wydaje się najczęściej wybieraną formą kaszy, idealnie wpasowującą się w mięsne kompozycje smakowe. Może zostać podana z sosem lub jako składnik farszu do gołąbków, zawijanych zrazów czy pierogów. Jej obecność podnosi nie tylko walory smakowe potraw, lecz również znacząco wpływa na ich wartość odżywczą. Kasza gryczana cechuje się bowiem bogactwem błonnika, mnogością witamin oraz składników mineralnych. Korzystnie oddziałuje na układ krwionośny – skutecznie wspiera leczenie hemoroidów, nadciśnienia oraz ogranicza krwawienia.
Wymienione kasze okazują się jednymi z najzdrowszych spośród dostępnych na rynku, dyskwalifikując kaszę jęczmienną zarówno pod względem walorów smakowych, jak i zdrowotnych. Warto zainteresować się również kaszą amarantus, która mimo małej popularności, zaskakuje swoimi właściwościami.